Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Gebitsverzorging

Hoe zorgen we ervoor dat onze dieren een gezond gebit houden? Wat kan de dierenarts voor u en uw huisdier betekenen?

Een goede gezondheid begint bij een gezond gebit. Dat geldt ook voor onze huisdieren. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze dieren een gezond gebit houden? Wat kunt u zelf doen en wat kan de dierenarts voor u betekenen?

Het ontstaan van tandplaque en tandsteen

Dieren die in het wild hun prooi vangen, eten deze doorgaans helemaal op, tot de botten aan toe. Dit zorgt voor een goede mechanische reiniging van het gebit. Het tandvlees wordt gemasseerd, de speekselvloed wordt gestimuleerd en er blijven weinig voedselresten achter.

Anders is dit met onze huisdieren. Door (zachte) voeding of kwalitatief minder goede voeding kunnen gebitsproblemen ontstaan. In veel soorten voeding zitten vulstoffen op zetmeelbasis. Deze blijven aan de tanden en kiezen kleven, waardoor een laagje plaque ontstaat. Dit laagje wordt geleidelijk omgezet in tandsteen. Tandplaque en tandsteen bevatten veel schadelijke bacteriën, die onder andere de glazuurlaag aantasten. Het gevolg is gaatjes en ontstoken en terugtrekkend tandvlees. Uiteindelijk zullen elementen los gaan zitten en verwijderd moeten worden.

Ook dieren met een extreem korte of lange snuit ontwikkelen sneller gebitsproblemen, doordat kiezen en tanden niet mooi op elkaar aansluiten of doordat er te weinig ruimte in de mond is.

Verder hebben erfelijkheid en samenstelling van het speeksel invloed op het ontstaan van tandsteen.

Minstens zo belangrijk is het feit dat bacteriën die in de mond leven, tot een slechte nierfunctie en infectie van de hartkleppen kunnen leiden.

Wat kunt u zelf doen?

Om de vorming van tandplaque en tandsteen te voorkomen, of het langer uit te stellen, kunt u zelf een aantal dingen doen.

Tanden poetsen

Twee keer per week tanden poetsen is al genoeg om het gebit schoon te houden. In de ideale situatie kunt u uw dier al op jongen leeftijd trainen, zodat hij gewend raakt aan de aanraking aan en in de mond en later aan het poetsen van de tanden.

Het poetsen kan met een nat gaasje dat om de vinger wordt gewonden. Ook zijn er speciale dierentandpasta’s en –tanden borstels op de markt.

Kauwlapjes

Het langdurig kauwen op speciaal daarvoor bestemde kauwlapjes, zorgt er voor dat het gebit mechanisch gereinigd wordt en het tandvlees gemasseerd. Bovendien bevordert het de speekselvloed. Speeksel heeft ook een reinigende werking in de mond.

Speciale voeding: tandenbrokken

Veel van onze huisdieren krijgen natvoer te eten waarom nauwelijks gekauwd hoeft te worden. Natvoer laat vaak resten achter wat weer de afzetting van plaque bevordert. Veel soorten brokjes zijn zo zacht dat ze weinig reinigende werking hebben. Menig dier vindt het bovendien niet nodig zijn eten te kauwen en slikt het zo door.

Zorg er voor dat uw huisdier in ieder geval brokken van goede kwaliteit krijgt. Er zijn speciale tandenbrokken in de handel. Deze brokken zijn groter dan gewone brokken zodat een dier het voedsel moet doorbijten. De brokken hebben een speciale structuur zodat bij het doorbijten de tanden worden schoongeraspt. Ook zitten er enzymen in die het speeksel wat veranderen zodat er minder snel tandsteen wordt afgezet.

Wat de dierenarts kan doen?

Ondanks al uw inspanningen kan het toch gebeuren dat uw dier problemen met het gebit krijgt. Tandsteen is te herkennen als een dikke bruine koek op de tanden en kiezen. Vaak gaan ernstigere problemen gepaard met ontstoken tandvlees (rood, makkelijk bloedend), loszittende elementen en veel pijn. Uiteindelijk houdt het dier op met eten.

Bij ons kunt u het gebit van uw huisdier laten controleren. De dierenarts weet te beoordelen of het gebit gezond is of dat het eventueel (in narcose) moet worden schoongemaakt.