Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Oververhitting

Voor veel mensen is het warme weer tijdens de zomermaanden een feest, maar voor onze huisdieren kan het ongezond of zelfs levensbedreigend zijn. Hoe herkent u oververhitting bij uw huisdier?

Voor veel mensen is het warme weer tijdens de zomermaanden een feest, maar voor onze huisdieren kan het ongezond of zelfs levensbedreigend zijn.

Wat kunt u zelf doen om problemen te voorkomen en hoe herkent u oververhitting bij uw huisdier? 

Honden

Het komt nog steeds voor dat honden op hete dagen in een afgesloten auto worden achtergelaten. In een afgesloten auto die in de zon staat, kan de temperatuur met gemak oplopen tot 60 °C. Honden kunnen alleen zweten door hun voetzolen en via de bek. In een hete auto kan de hond zijn warmte dus niet kwijt en dit is levensgevaarlijk!

Laat dus een raam open als de hond in de auto moet blijven, zet de auto in de schaduw. Of beter: neem de hond mee de auto uit. 

Probeer honden bij heet weer, zoveel mogelijk kalm te houden. Een hond is erop gericht de baas te plezieren en zal “doorgaan” als de baas dit van hem vraagt, soms letterlijk tot hij er bij neervalt. U als eigenaar moet er voor waken dat uw trouwe kameraad zich tijdens hete dagen niet teveel inspant.

Oververhitting, of hyperthermie, is bij de hond te herkennen aan overmatig speekselen en hijgen, sufheid of zelf bewustzijnsverlies en verhoogde lichaamstemperatuur (normale temperatuur: 38-39 °C).

Waarschuw bij oververhitting direct een dierenarts! Probeer intussen de hond te koelen met natte handdoeken.

Inda_025_-_kopie_640x640 

Katten

Veel katten houden van het warme zonnetje, maar ook zij kunnen last krijgen van oververhitting.

Houdt bij heet weer uw kat binnen in het koelere huis. Laat ze zeker niet in de volle, hete zon liggen. Gelukkig zoeken katten zelf vaak een koelere plaats op en zullen zij zich rustiger houden.

Oververhitting bij katten kunt u herkennen aan overmatig hijgen met de bek open, gestreste indruk en hoge lichaamstemperatuur.

Konijnen en knaagdieren

Konijnen hebben het al moeilijk als het 24 °C is. Hokken van konijnen en knaagdieren mogen niet in de volle zon staan. Wanneer het dier vrij op een grasveld gehouden wordt, moeten er schaduwplekken zijn.  Met koelelementen uit de vriezer kunt u voor verkoeling zorgen in het hok.

Voor konijnen ligt er nog een ander gevaar op de loer: myiasis of madenziekte. Hierbij legt de groene vleesvlieg eitje rond de anus van het konijn. De eitjes komen uit en de maden richten enorme schade aan huid en spierweefsel aan.

Dit ziektebeeld kan zich razendsnel ontwikkelen. Kijk bij konijnen zeker elke dag en liever nog twee maal per dag of zich geen myiasis ontwikkelt. Myiasis is te herkennen aan kleine, bewegende, wormachtige, witte maden in de vacht op de achterhand.

In dat geval: direct een dierenarts raadplegen!

cavia

Concluderend is het dus aan te raden dieren koel en kalm te houden, zo mogelijk binnen te laten verblijven in een koele ruimte en altijd vers drinkwater in de buurt te hebben.

Bij ongerustheid of een dier oververhit is: neem dan meteen contact op met uw dierenarts.