Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Ouder wordende kat

Veel eigenaren van ouder wordende katten stellen een bezoek aan de dierenarts uit, omdat zij vrezen voor het onherroepelijke einde van hun dier. Maar gelukkig kunnen wij tegenwoordig de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren!

Door medische zorg en betere kwaliteit voeding worden huiskatten in Nederland steeds ouder. De gemiddelde leeftijd  stijgt hiermee, maar ook het aantal klachten en ziektebeelden die bij ouder worden horen.

Veel eigenaren stellen een bezoek aan de dierenarts uit, omdat zij vrezen voor het onherroepelijke einde van hun dier. Maar gelukkig kunnen wij tegenwoordig de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. 

Hoe herken ik ouderdomsklachten bij mijn kat?

Feline dementie

Door veranderende stofwisseling in onder andere de hersenen, kunnen dementieverschijnselen optreden.

Feline dementie, ook wel cognitieve dysfunctie, herkennen we bij de kat door:

  • zonder aanleiding hard miauwen, vooral midden in de nacht
  • vergeten te eten en te drinken
  • verwardheid en desoriëntatie
  • tonen van meer aanhankelijkheid naar de eigenaar
  • onzindelijk gedrag/incontinentie

Naar schatting vertoont 50% van de oudere katten symptomen van dementie.

Ondersteuning van een speciaal dieet, voedingssupplementen en/of medicatie, kan de stofwisseling in de hersenen grotendeels genormaliseerd worden en zo het welbevinden van de kat verhogen. 

Gewrichtsklachten

Symptomen

Een tweede, veel voorkomende, seniorenaandoening, is klachten van het bewegingsapparaat (rugklachten, osteo-arthritis, klachten van gewrichten , met name de heupen).

Katten laten doorgaans moeilijk pijnklachten blijken, zeker in het beginstadium van een ziekte. Stijfheid en niet meer willen springen, vermijden van het kattenluik, kunnen symptomen zijn.. Spelen en wassen worden niet meer gedaan en de kat krijgt moeite in de kattenbak te klimmen. Als de pijn erg hevig wordt, kan hij uiteindelijk stoppen met eten.

Naar schatting lijdt 90% van de seniore katten (katten ouder dan 12 jaar) aan pijn door gewrichtsklachten.

Medicatie

Om het welbevinden van uw kat met gewrichtsklachten te verhogen, zal de dierenarts vrijwel zeker aan raden te starten met goede pijnstilling. Dit niet alleen als pijnstiller, maar ook omdat deze middelen ontstekingremmend werken. Een speciaal dieet kan ondersteunend werken, maar is alleen niet voldoende. 

Nierfalen

Symptomen

Een veel gehoord symptoom bij oudere katten is “veel drinken en afvallen”.

Dit kan een teken zijn dat de nieren niet goed meer werken. Uit nierfunctiestoornissen komen weer ernstige aandoeningen voort, zoals hoge bloeddruk en beschadiging van het netvlies van het oog.

De nieren ontdoen het bloed van allerlei afvalstoffen. Als de nieren niet goed functioneren, vergiftigd de kat zichzelf in feite. Dit heeft hoofdpijn en misselijkheid tot gevolg en uiteindelijk houdt de kat op met eten. Om de vergiftiging te compenseren, gaat hij wel heel veel drinken.

Medicatie en dieet

De dierenarts zal medicatie voorschrijven die de nierdoorbloeding verhogen.

Ook wordt gestart met speciaal nierdieet met weinig, maar heel hoogwaardige eiwitten. Zo worden de nieren zoveel mogelijk ontlast en dus gepaard. 

Schildklierproblemen

Symptomen

Nog een oorzaak van meer drinken en afvallen bij katten zijn problemen met de schildklier. Bij de zien we altijd de hyperactieve vorm, dat wil zeggen dat de schildklier teveel hormoon aanmaakt. Dit heet hyperthyreoïdie.

Door het teveel aan schildklierhormoon wordt het gehele lichaam, inclusief alle hormonen, aangezet tot meer activiteit. Dit kan leiden tot onder andere slappe ontlasting, vraatzucht en te actief leven, gerelateerd aan de leeftijd, omdat de stofwisseling veel te snel gaat. De kat valt af, ondanks dat hij heel veel eet. In een laat stadium van de ziekte, valt de kat zoveel af en verbruikt hij ook zijn spierweefsel, dat hij er niet meer tegenop kan eten.

De diagnose kan gesteld worden door bloedonderzoek.

Medicatie

Hyperthyreoïdie is goed te behandelen met tabletjes die de productie van schildklierhormoon afremmen. De kat zal levenslang de medicatie moeten blijven slikken.

Om te kunnen beoordelen of de dosering medicatie goed is ingesteld, is het aan te raden na 4 tot 6 weken nogmaals bloedonderzoek op schildklierhormoon te doen. 

Preventieve gezondheidszorg

Katten laten, zoals eerder gezegd, vaak pas symptomen zien als zij al vrij vergevorderd ziek zijn. Bovendien hebben de hierboven besproken aandoeningen een sluipend en langzaam verloop. En vallen symptomen vaak laat op.

Veel eigenaren zijn in de overtuiging dat hun oude beestje geen vaccinatie’s meer nodig heeft. Het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts is echter bij uitstek de gelegenheid om de gezondheid van uw senior-dier goed te checken.

Preventief bloedonderzoek

Boven een bepaalde leeftijd kan er voor gekozen worden om preventief bloedonderzoek te doen. Een kat is “senior” vanaf de leeftijd van 8 jaar. Vanaf die leeftijd kunnen bijvoorbeeld de nieren achteruit gaan. Nieren hebben een reservecapaciteit van 80%. Eer de kat dus klachten krijgt, is er nog maar 20% van de capaciteit over.

Nierfalen kan dus met bloedonderzoek vroegtijdig worden opgespoord.

Ook diabetes mellitus (suikerziekte) kan met dit bloedonderzoek in een vroeg stadium  worden ontdekt, dan wel uitgesloten.

Hoe eerder deze ziekten worden gevonden, hoe eerder we kunnen starten met een goede behandeling en hoe langer we schade kunnen uitstellen.

Het geriatrisch profiel

Om vroegtijdig ouderdomsklachten bij uw kat op te sporen, biedt onze dierenkliniek u het zogeheten “geriatrisch profiel” aan.

Uw dier krijgt bij onze dierenarts een volledige gezondheidscheck: lichamelijk onderzoek, bloedafname (beperkt of uitgebreid) en bespreking van de resultaten.

Wilt u hier meer over weten? Klik klik hier voor meer informatie of bel 0229-265005

Wat kunt u zelf thuis doen?

Om  het welbevinden van uw ouder wordende kat te verhogen en hem te ondersteunen, kunt u zelf thuis een aantal maatregelen nemen.

Eten en drinken

Als katten gaan lijden aan feline dementie, komt het vaak voor dat zij, door desoriëntatie, vergeten te eten en te drinken. Ook kan, bij katten met gewrichtsklachten, de gang naar de eet- en drinkbak, gewoon te pijnlijk zijn.

Biedt de kat regelmatig iets aan en zet op meerdere plaatsen in huis eten en drinken neer. Ook kunt u voerbakjes verhoogd neerzetten, zodat katten niet zo door de (pijnlijke) ellebogen hoeven zakken. Soms helpt het om een smaakje, bijvoorbeeld kookvocht van kip of vis, aan het drinkwater toe te voegen, om het drinken te stimuleren.

Behoeften doen

Katten met arthritis kunnen soms moeilijk over een hoge rand van een kattenbak komen. Ook door het kattenluik gaan kan heel pijnlijk zijn. Het kan voorkomen dat hij zijn behoeften dan, uit nood, op de mat of elders in huis gaat doen.

Zorg voor meerdere grote kattenbakken met een lage rand, zonder dakjes en klepjes.

Slaapplekjes

Senior-katten hebben vaak verlies van spierweefsel waardoor de botten wat gaan uitsteken.

Zorg voor voldoende comfortabele, zachte slaap- en relaxplekjes. Maak deze goed bereidbaar door bijvoorbeeld een opstapje.

001_Tippi_koffer