Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Dracht, bevalling en nazorg

In dit artikel kunt u alle informatie doorlezen wat betreft uw drachtige teef of poes. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Voor de geboorte
- De bevalling
- De fasen en nageboorte 
- De duur
- De nazorg
Voor vragen kunt u ons ook altijd bellen!

Voor de geboorte

Voor de geboorte is het van belang dat de moeder kwalitatief hoog voer krijgt om zowel zichzelf als haar kitten of pups van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Het is verstandig om alvast te starten met puppy- of kittenvoer voor de moeder. De moeder moet zo min mogelijk stress ervaren, omdat dit zowel nadelige gevolgen heeft voor haar als voor haar baby’s. Zorg dat er zo min mogelijk aan haar veilige thuisbasis verandert wordt of met zo min mogelijk stress voor het dier. Ook mag de moeder (na enige weken drachtig) niet meer te lange wandelingen maken. De nodige beweging en ook genoeg rust is van essentieel belang.

Ook is het van belang dat alle benodigdheden voor de bevalling en de nazorg in huis zijn. Dit kan gaan om handdoeken, een warmtelamp, een thermometer, handschoenen, water, nestbox, slijmzuiger, etc.

Houdt ook pen en papier bij de hand te hebben om schriftelijk een verslag bij te kunnen houden. Hierin kunnen de tijden van het persen, de tijden van de geboorte(s), het aantal nageboortes en andere bijzonderheden in worden geschreven. 

De bevalling

Algemeen

Elk dier is natuurlijk anders tijdens een situatie als een bevalling, maar het is belangrijk dat u uw dier goed kent. Wat zal zij prettig vinden? Vindt ze het fijn als u erbij blijft of wordt ze liever alleen gelaten? De meeste honden vinden het fijn als de baas erbij is om hen te begeleiden, terwijl de meeste katten het liefst met rust gelaten worden. Het allerbelangrijkste is dat u zelf rustig blijft en niet gestrest raakt, want hier raken zij ook gespannen van.            

Door het schriftelijk bijhouden van de gebeurtenissen is het makkelijker om eventuele bijzonderheden door te spelen naar de dierenarts. Het is handig om het telefoonnummer van de spoeddienst die op dat moment werkt, bij de hand te hebben. 

Tijdens de bevalling is het belangrijk om zo min mogelijk stress te veroorzaken. Schrik niet van braken of diarree rond de geboorte. Dit is niet ernstig, maar de poes of teef mag niet sloom of lusteloos zijn.

Temperatuur uw teef vanaf dag 55 dagelijks. De temperatuur zal 8-24 uur voor het werpen een dal vertonen. 

De fasen en de nageboorte

- De voorbereidingsfase: de poes of teef bereidt zichzelf voor. Ze zal onrustiger zijn en veel ronddwalen. De teef kan gaan graven en wellicht al niet meer willen eten.

- De ontsluitingsfase: de weeën beginnen en dit is  12 tot 24 uur voordat de pups of kittens geboren worden. Deze weeën beginnen om te zorgen dat de baarmoedermond opgerekt wordt (ter voorbereiding van de geboorte(s)). De poes of teef eet minder tot niet, de ademhaling zal sneller gaan, het dier kan gaan braken en de lichaamstemperatuur daalt iets. De teef plast en poept veel, waarbij de ontlasting wat dunner kan worden. Laat haar daarom veel uit, of zorg dat ze zelf naar buiten kan om haar behoefte in de tuin te doen. Houdt hierbij wel goed in de gaten wat eruit komt!

- De uitdrijvingsfase: Deze begint wanneer de poes of teef mee gaat persen. Als er een kitten of pup in de bekkenholte ligt, wordt dit persen getriggerd. Het dier zal voor zichzelf de meest comfortabele stand zoeken (liggen, staan, hurken). 

Het is belangrijk dat er wordt bijgehouden of er na elke pup of kitten een nageboorte komt. Het kan zijn dat er eerst twee kittens of pups komen en dan pas twee nageboortes, maar totaal moeten er net zoveel nageboortes komen als dat er kittens of pups geboren zijn. 

De nageboorte zit vaak nog aan het kitten of de pup vast. De poes of teef zal deze nageboorte willen eten en afbreken van de navelstreng. Laat haar dit niet te veel doen, want daar kan ze ziek van worden. Als het kitten of de pup in een vruchtblaas eruit komt (bol vocht), dan moet deze voorzichtig open gebroken worden. Het is hierna belangrijk het dier goed schoon en droog te maken (met een handdoek mag vrij hard gewreven worden), zodat het niet te veel afkoelt en het wordt gestimuleerd om te ademen. Zorg er ook voor dat de bek van het kitten of de pup vrij van vocht en vliezen is. Het verbreken van de navelstreng moet vaak nog door de eigenaar gedaan worden. Dit mag door niet te dicht op de buik gedaan worden, omdat de huid nog heel gevoelig en dun is. Er blijft dus een stukje navelstreng aan de navel, maar dit zal er na enkele dagen vanzelf afvallen. Voor het afknippen van de navelstreng moet deze eerst afgebonden zijn. Doe dit bijvoorbeeld met een stuk touw in een dubbele knoop eromheen (ver van de buik). 

De pups of kittens kunnen hierna gelijk onder een warmtelamp bij de moeder gelegd worden en zullen al wat gaan zuigen aan de tepels. 

De duur

Het kan lang duren voordat de allereerste pup of kitten eruit komt. Wat belangrijk is, is dat het niet té lang duurt. Zodra de pup of kitten zichtbaar is (of de vliezen), dan mag het maximaal een half uur duren voordat deze geboren wordt. Mocht de uitdrijvingsfase al langer duren en er is nog niets zichtbaar neem dan contact op met de dierenarts. Ook kunt u zelf voelen en proberen voorzichtig te helpen. Als deze evengoed niet met uw hulp eruit komt, neem dan contact op met de dierenarts. 

Tussen de volgende pup of kitten zit gemiddeld een half uur tot een uur. Tussendoor neemt de moeder vaak een pauze en kan zelfs even gaan slapen om uit te rusten (dit kan wel 3 uur lang duren). Zodra het persen weer begint, dan komt de volgende er aan. Als het persen écht is begonnen, moet de pup of kitten ook binnen een half uur geboren worden. Neem contact op met de dierenarts als het langer dan een uur tot anderhalf uur duurt.

De nazorg

Ten eerste moeten de pups lekker onder een warmtelamp liggen. Zij hebben een hogere temperatuur nodig dan hun moeder om warm gehouden te worden, omdat zij het nog niet helemaal zelf kunnen regulieren. Laat de pups of kittens lekker bij de moeder liggen en stimuleer ze om naar de tepels te gaan. Ze zullen vaak zelf periodes van slapen afwisselen met wat drinken. Mocht een pup of kitten niet willen zuigen, neem dan contact op met de dierenarts.

Let goed op bij nieuwe moeders hoe zij het ervaren en opvangen om moeder te zijn. Soms komt het voor dat een moeder de kittens of pups niet accepteert. De meeste moeders zullen erg beschermend zijn tegenover hun net geboren kittens of pups. Voor een poes geld dat de eigenaar zelf zich er ook niet te veel mee mag bemoeien, tenzij nodige ondersteuning van belang is. Sommige moeders zijn bijvoorbeeld gestrest doordat ze niet weten wat ze moeten doen en hoe ze hun baby’s moeten verzorgen. Ook vreemde mensen en kleine kinderen kunnen stress en/of beschermingsgedrag veroorzaken. Het is als eigenaar alsnog verstandig om in de buurt te blijven om in de gaten te houden of alles goed gaat met zowel de moeder als de kittens of pups. Vooral voor grote honden geld dat ze nog wel eens door het draaien en verliggen op een van hun pups kunnen gaan liggen. Een hond laat het gemakkelijker toe als de eigenaar helpt bij het verzorgen en het aanleggen van de pups.

Controleer bij de ook moeder op  een stinkende of raar gekleurde uitvloeiing uit de vulva. Erg mag wat bloedverlies uit de vulva zichtbaar zijn, maar dat moet al snel stoppen. De uitvloeiing is de eerste dagen vaak groenig, dit is normaal. Later verandert de kleur van chocoladebruin of rood naar roze. Meestal stopt het ongeveer na 10 dagen. De uitvloeiing mag nooit onfris ruiken of zelfs stinken. Is dit wel het geval of blijft de moeder vloeien, dan dient u contact op te nemen met de dierenarts.

Hoe de kittens of pups drinken, groeien en doen kan ook dagelijks worden bijgehouden in een schriftje. Het is handig om hierbij elke kitten of pup te kunnen herkennen. Bij pups worden vaak verschillende kleuren halsbandjes gebruikt. Dit heeft echter ook weer zijn nadelen, want de pups kunnen blijven haken of doordat ze snel groeien, kunnen de bandjes ingroeien. Een veilige manier zou zijn om ze ieder te kleuren met bijvoorbeeld een stift of nagellak en dit bij te houden. 

Voor de moeder is het nog steeds van belang om genoeg energierijke volledige voeding (meerdere porties per dag) en schoon drinkwater binnen te krijgen voor zichzelf als voor haar baby’s. Het kan zelfs om 4x zo veel voeding gaan als normaal. Het geven van melk vergt namelijk veel energie.

Willen de kittens of pups niet doen wat ze moeten doen (drinken/poepen/plassen), dan vereist dit natuurlijk ook de nodige zorgen. Ook moeten de kittens of pups na een aantal weken hun eigen voeding gaan eten. U kunt hierover altijd contact met ons opnemen.