Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Wormen

Naast dat wormen voor honden en katten gevaarlijk zijn, kunnen mensen via hun huisdier geïnfecteerd raken. Bij kinderen is er een verband aangetoond tussen het tot uiting komen van astmatische bronchitis en een eerder opgelopen spoelworminfectie.

Katten en honden kunnen voor de eigenaar volmaakt gezond lijken en toch parasieten bij zich dragen. Vaak vertonen ze pas ziekteverschijnselen als ze een ernstige infectie hebben. En ook al zien we de parasieten niet; ze kunnen wel aanwezig zijn.

Wormen welke bij honden en katten voorkomen:

  • Spoelworm: deze worm lijkt op een spaghetti sliertje. Bijna alle pups en kittens worden met een spoelworminfectie geboren of kunnen tijdens de zoogperiode geïnfecteerd raken. De larfjes van de spoelwormen, maken een trektocht door het lichaam en kunnen schade veroorzaken. Veel voorkomende klinische symptomen zijn o.a. verminderde eetlust, braken, buikkramp, gezwollen buik en diarree.
  • Lintworm: deze worm lijkt op een droge rijstkorrel. Honden en katten kunnen deze parasieten gemakkelijk oplopen, welke zich vervolgens vasthechten aan de wand van de dunne darm. Bij dieren veroorzaken volwassen lintwormen meestal weinig problemen.
  • Haakworm: deze wormen veroorzaken kleine wondjes in de dunne darm, die bloedarmoede en bloederige diarree tot gevolg hebben. Tevens kunnen ze huidontstekingen veroorzaken op de plek waar ze binnen dringen.
  • Hartworm: deze komt voor in de bloedvaten die dichtbij de longen en het hart liggen en veroorzaakt daar long- en hartziekten waar de hond aan dood kan gaan. De behandeling tegen hartworm is riskant, daarom is preventie uiterst belangrijk. Alle honden in een hartworm gebied lopen risico op hartwormen, aangezien deze wordt overgebracht door muggen.

471wormen

Naast dat wormen voor honden en katten gevaarlijk is, kunnen mensen via hun huisdier geïnfecteerd raken. Bij kinderen is er een verband aangetoond tussen het tot uiting komen van astmatische bronchitis en een eerder opgelopen spoelworminfectie. Tevens kunnen de larven van de lintworm bij mensen ernstige ziekten veroorzaken.

Het is verstandig uw huisdier preventief 4 x per jaar te ontwormen. Dit kan met tabletten zoals Milbemax of Prazitel, of met pasta, bv. Vitaminthe.

Wanneer u wormen ziet bij uw huisdier, dan is het noodzakelijk direct te ontwormen.

Omdat pups en kittens altijd besmet zijn met wormen via de moedermelk, is het belangrijk dat zij extra goed ontwormd zijn.

Pups:                   Op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd en tot ze een half jaar oud zijn iedere twee
                          maanden. Daarna net als volwassen honden; 4 x per jaar.
Kittens:               op 4, 6 en 8 weken leeftijd en tot ze een half jaar oud zijn iedere twee
                          maanden. Daarna net als volwassen katten; 4 x per jaar.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op www.esccap.org. Hier wordt informatie gegeven over de frequentie van het ontwormen, de leeftijd waarop er ontwormd dient te worden, etc.