Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Mijten

Bij de hond kunnen verschillende mijten voorkomen. Sommige mijten zijn normale huidbewoners, die in lage aantallen niet schadelijk zijn. Andere mijten kunnen voor zowel dier als mens problemen veroorzaken. Ze kunnen zorgen voor huidontstekingen, kaalheid en jeuk.

Demodex
De meest voorkomende mijt bij de hond is de Demodex Canis. Dit is een gravende mijt, deze bevinden zich in de huid waar ze gangetjes graven. Dit veroorzaakt vaak jeuk. De demodexmijt komt van nature voor bij de hond. Als de weerstand van de hond niet optimaal is kan de mijt problemen veroorzaken, bijvoorbeeld bij jonge, oude of zieke honden. De problemen beginnen vaak met kale, rode plekjes die gaan jeuken, vooral op de kop en poten. Af en toe zal er geen jeuk optreden. Later ontstaan er korstjes en kan de huid gaan schilferen. Ook kunnen er kale plekken en ontstekingen ontstaan. De mijt is gastheer specifiek en zal niet overspringen op katten of mensen. De diagnose wordt gesteld door middel van een huidafkrabsel, welke onder de microscoop wordt bekeken. Onder de microscoop zullen de aanwezige mijten te zien zijn.
De behandeling bestaat uit scheren en langdurig wassen met een speciale shampoo. Ook wordt er soms antibiotica meegegeven om de huidontstekingen te verhelpen. De behandeling kan erg langdurig zijn.


Cheyletiella
Deze mijt staat ook wel bekend als de schilfer- of vachtmijt. Dit is een niet-gravende mijt, ze leven op het oppervlak van de huid. Ze kunnen verschillende diersoorten besmetten, ook de mens kan er huidirritatie van ondervinden. De mijten veroorzaken schilfering en jeuk. De diagnose wordt gesteld door een oppervlakkig huidafkrabsel of een aantal haren onder de microscoop te bekijken. De behandeling bestaat uit het gebruiken van antiparasitaire middelen bij alle in huis aanwezige dieren. De behandeling moet tijdig herhaald worden om herbesmetting te voorkomen. Ook is het aan te bevelen om de leefomgeving van het geïnfecteerde dier goed te reinigen. Bij de mens verdwijnen de klachten meestal vanzelf.

Schurft
Schurft of scabiës wordt veroorzaakt door de Sarcoptes mijt. Dit is een gravende mijt, de mijten graven gangetjes in de huid en veroorzaken hierbij een overgevoeligheidsreactie met zeer heftige jeuk. Deze mijt komt vooral voor bij honden, maar ze kunnen ook tijdelijk op de mens leven. De mens kan er jeuk en uitslag van krijgen. Honden worden besmet door contact met een andere besmette hond of door een besmette omgeving. De mijten kunnen enkele weken in de omgeving overleven; manden, dekens en borstels kunnen een besmettingsbron zijn. Honden met schurft hebben heftige jeuk, er ontstaan rode/kale plekken, bultjes en korsten op de huid. Vaak hebben de besmette honden ook huidontstekingen door de schade die de mijten hebben veroorzaakt. De diagnose wordt vaak gesteld aan de hand van de klachten en de reactie op behandeling. Er kan een huidafkrabsel gemaakt worden, maar de kans dat hier een Sarcoptes mijt in gevonden wordt is klein.


Schurft is te behandelen met een antiparasitair middel, daarnaast helpt het wassen met een antibacteriële shampoo. Soms is de jeuk zo heftig dat een korte behandeling met prednison verlichting kan geven. Verder is het belangrijk om de omgeving van de hond grondig te reinigen en zolang de hond nog niet genezen is, moet contact met andere honden vermeden worden. Bij de mens verdwijnen de klachten meestal vanzelf.