Chippen

Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel van hen vindt de weg naar huis nooit meer terug. Meestal zijn ze niet herkenbaar en niet geregistreerd. Daarom is het enorm moeilijk om hun eigenaren terug te vinden.

Om dit te voorkomen is het verstandig uw dier te laten chippen. Met een chip is uw dier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen unieke code.

Per 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor alle pups die vanaf dat moment geboren worden en voor honden die vanaf dat moment ingevoerd worden uit het buitenland. Alle pups die vanaf 1 april 2013 geboren worden dienen binnen 7 weken na de geboorte gechipt te zijn en door de eigenaar/fokker binnen 8 weken na de geboorte geregistreerd te worden.

Voor katten is het helaas nog niet verplicht om ze te laten chippen, maar wij adviseren dit wel. Als uw dier gevonden wordt, kunnen we u als eigenaar namelijk altijd bereiken.

De chip is een gesloten buisje van bioglas, met daarin een microchip. In zijn geheel is de chip 13,2 mm lang en heeft een doorsnede van 2 mm.

inform1

De grootte van de chip is kleiner dan een eurocent!

Het bioglas zorgt ervoor dat de chip niet wordt afgestoten en dat het met het weefsel vergroeit.

De code van de chip kan met een afleesapparaat (reader) worden afgelezen. De chip zelf geeft dus geen straling of ander schadelijk signaal af. Als het afleesapparaat langs de chip gaat, wordt deze actief en antwoordt met de identificatiecode van het betreffende dier.image391

Als wij uw dier chippen controleren we ook altijd even uw gegevens. Zo hebben wij een adres, e-mailadres en telefoonnummer nodig. Wij zorgen ook voor de registratie bij de stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Een aantal weken na het chippen, krijgt u een bewijs van inschrijving.

Zodra een dier gevonden wordt kan er met een chipreader gekeken worden of de kat een chip heeft. U kunt dit bijvoorbeeld door de dierenambulance laten doen, maar ook bij de dierenarts. Als er een chip gevonden is, wordt er op www.chipnummer.nl gekeken of het dier ook geregistreerd is, zodat wij contact op kunnen nemen met de eigenaar.