Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Vuurwerkangst

Wat te doen bij vuurwerkangstvuurwerk 1

Oudjaarsdag nadert en dat betekent veel oliebollen, gezelligheid en vuuwerk. Een groot feest! Helaas geldt dit niet voor onze huisdieren. Voor hen is het geknal en geflits bijzonder angstaanjagend. Wat kunt u als huisdiereneigenaar doen om het leed te verzachten?

 

Lange termijn

In de ideale situatie moet men maanden van tevoren beginnen met vuurwerktraining. De meeste lange termijn adviezen zijn alleen van toepassing voor de hond, maar voor kat kunnen CD's met vuurwerkgeluiden ook behulpzaam zijn. Deze CD's kunt u in het begin zachtjes afspelen, om later het volume steeds meer op te voeren. Zo kan een dier langzaam wennen aan de knallen.

In extreme gevallen kan een goede gedragstherapeut met trainingen uitkomst bieden. Denk hierbij aan aandachtstraningen en oefeningen om de appèl (oftewel het opvolgen van commando's) te verbeteren. Dit laatste kan natuurlijk ook al bij een hondenschool. Hierdoor krijgt de hond meer vertrouwen in zichzelf en in de baas.

Ook kan buiten worden getraind met klappertjes of ballonnen. Uiteraard moet gezorgd worden dat de geluiden in het begin niet te hard klinken.

Korte termijn

Helaas komen de meeste mensen pas in de december maand om advies vragen en kunnen we alleen advies geven om de angst wat te verminderen. Een goed hulpmiddel hierbij zijn feromonen. Alle zoogdieren scheiden feromonen uit en je zou het kunnen zien als een soort gelukshormoon. Zogende poezen scheiden feromonen uit als ze hun kittens zogen, waardoor de kittens zich prettig voelen en zich ontspannen. Deze feromonen kunnen kunstmatig worden toegepast, door deze te verspreiden in het huis. Mensen (dus ook kinderen) kunnen dit niet waarnemen en ervaren hier ook geen enkele nadelige effecten van. De dieren hebben hier wel veel profijt van en zullen minder angstig op het vuurwerk reageren. Bij ons zijn feromonen voor katten (Feliway®) en honden (Adaptil) verkrijgbaar, op bestelling. Het is raadzaam om een aantal weken voor oudjaarsdag de verdamper te gaan gebruiken.

Wij verkopen ook Zylkene. Dit is voedingssuplement op basis van melkeiwit, wat stress en angst verminderd voor honden en katten. Het is makkelijk door het voer toe te dienen en is op natuurlijke basis. Het advies is om hier minimaal 2 dagen tot 1 week van tevoren mee te beginnen. Het liefst zelfs eerder!

Dezelfde dag (maar het is beter om hier op 29 december mee te beginnen)alprazolam

Het medicijn van keuze is alprazolam, wat afkomstig is uit de humane geneeskunde. Het werkt als een antidepressivum/angstremmer en heeft weinig bijwerkingen. Bij voorkeur starten we daar al op 29 december mee. 
    
Let op voor de oudere middelen, zoals diazepam en Vetranquil®, die ook nog wel eens worden verkocht als middelen tegen vuurwerkangst. Het dier lijkt kalm, maar deze middelen versterken juist het gehoor en het angstgevoel, zonder dat het dier hier adequaat op kan reageren. Een hele kwalijke zaak, die de angst alleen maar groter zal maken voor het jaar dat daarop volgt. Daarbij komen ook nog de vele bijwerkingen die deze middelen hebben.
    

Nog enkele tips op een rij

•    Laat uw hond overdagvuurwerk hond en kat extra lang uit op een locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken. Katten kunt u beter binnenhouden.
•    Geef uw huisdier al vanaf de middag veel afleiding met bijvoorbeeld een kauwstaaf of voerspelletjes. Veel katten zijn ook gebaat bij een doos: als spelmogelijkheid, maar ook om een veilige plek te hebben.
•    Sluit de gordijnen.
•    Zet eventueel de radio of TV voor wat achtergrondgeluiden.
•    Laat uw dier zelf een veilige plek zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden. Indien uw hond gewend is in een bench te liggen, kan deze eventueel afgedekt worden met een deken, zodat geluid wat gedempt wordt.
•    Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven.
•    Bij gewenst gedrag, dat wil zeggen geen vertoon van angstgedrag, kan het dier beloond worden met voer, spel of aandacht.
•    Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat het steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door preventief af te leiden en samen te spelen of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijden vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst. Geef het dier dus passief steun.
•    Een andere optie is om met de hond naar een vuurwerkvrij vakantiepark te gaan: bij zeer intense vuurwerkangsten is voorkomen beter dan genezen.

(Bron “Gedragsinfo nr. 7, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht)