Patellaluxatie hond/kat

Wat is een patellaluxatie?

Bij een patellaluxatie, is er sprake van een verplaatsing van de patella (knieschijf). Deze patella, oftewel knieschijf, ligt normaal gesproken in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen (zie afbeelding). De knieschijf is belangrijk bij het buigen van de knie en deze functie valt weg bij een patellaluxatie. De hond of kat kan dan niet meer goed met deze poot functioneren.


Een patellaluxatie komt het meeste voor bij kleine hondenrassen en vaak aan beide poten.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een patellaluxatie. Het is meestal een gevolg van één van de volgende oorzaken:
- Erfelijkheid (genetische bepaalde anatomische afwijking)
- Trauma (ongeluk)
- Andere lichamelijke afwijkingen (de ziekte van Cushing verslapt de pezen en spieren, waardoor de knieschijf niet meer op de juiste plek kan worden gehouden)
Ook het constant vasthouden van (kleine) hondjes, kan uiteindelijk zorgen voor een patellaluxatie. Deze dieren krijgen onvoldoende de kans om spieren en pezen goed op te bouwen.

 

Soorten luxaties

De stand die de knieschijf kan hebben na luxatie:
- Mediale luxatie: hierbij is de knieschijf naar binnen gedraaid
- Laterale luxatie: hierbij is de knieschijf naar buiten gedraaid
Er zijn ook verschillende vormen van ontstaan van een luxatie:
- Acute luxatie: de knieschijf kan met een verkeerde beweging er plots afschieten. De groef is dan ondiep of het onderbeen staat niet recht onder het bovenbeen (beide komt vaak bij kleine rassen voor). Bij het eraf schieten van de schijf, kunnen banden oprekken en soms ook scheuren. Dit kan zeer pijnlijk zijn.
- Geleidelijke luxatie: deze vorm van luxatie komt veel vaker voor. Dit is een proces wat ontstaat door slijtage. De banden van de patella rekken steeds meer op, doordat er telkens weer een luxatie optreed. De hond of kat hoeft hier geen pijn door te hebben, maar ze nemen vaak een andere houding aan met hun poot om het probleem tegen te gaan. Ook kunt u het merken aan het telkens doorzakken van de poot en dan weer strekken, om de patella op zijn plaats te zetten. Het probleem kan lastig te zien zijn, omdat de houdingen en bewegingen die het dier maakt telkens anders kunnen zijn.
- Permanente luxatie: dit komt bijvoorbeeld bij Yorkshires voor, waarbij de patella naast het gewricht ligt. De hond hoeft er geen last van te hebben.

 

Diagnose

Een patellaluxatie kan door de eigenaren al worden opgemerkt, doordat het dier de poot ontloopt of het niet op de juiste manier kan/wil belasten. Het kan de eigenaar wellicht al opvallen bij het voelen aan de poot dat de patella verschuifbaar is. Door de dierenarts kan de diagnose worden gesteld.
Een patellaluxatie kan worden onderverdeeld in 4 graden.

 

Behandeling

Het ligt aan de ernst van de patellaluxatie, wat de beste behandeling is, maar de beste oplossing is operatief behandelen. Bij graad 1 wordt zelden behandeld, maar ook hierbij kan dan uiteindelijk toch een pijnlijk gewricht ontstaan door de subluxaties.
Een operatie kan bestaan uit:
- Het strak hechten van het kapsel, zodat de knieschijf strakker ligt
- De kraakbeensleuf dieper maken, zodat de knieschijf dieper ligt en minder snel kan luxeren
- De knieschijf op zijn plek houden met hechtingsmateriaal
- De kniepees op de juiste plaats vastpinnen
- Complete standscorrecties van de botdelen
Een operatie aan de kniepees is heel dankbaar werk voor de dieren en de vooruitzichten na operatie zijn goed.