Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Gescheurde kruisband bij de hond

Gescheurde kruisbanden zijn de meest voorkomende orthopedische letsels bij de hond, met name grote honden. Bij kleine honden en katten kunnen er echter ook scheuren in een kruisband voorkomen. Soms is naast de kruisband ook de meniscus (deels) gescheurd. Door op tijd te opereren aan het kniegewricht kan artrose nog voorkomen worden. De prognose is dan gunstig.

 

Wat zijn de kruisbanden?

Tussen scheenbeen en dijbeen zitten twee banden gespannen. Dit zijn de kruisbanden die dienen om die twee beenderen ten opzichte van elkaar te fixeren en stabiliseren.

 

Wat houdt een gescheurde kruisband in?

Bij een gescheurde kruisband is een van de kruisbanden gescheurd. Het kan ook zijn dat beide zijn gescheurd, maar meestal is het de voorste kruisband die scheurt. De knie is hierna niet meer stabiel. Hierdoor kunnen dijbeen en scheenbeen ten opzicht van elkaar schuiven, waardoor de meniscus ook kan scheuren of los komen.

 

Hoe ontstaat een gescheurde kruisband?

Vaak is het ontstaan van een gescheurde kruisband door een combinatie van verschillende bewegingen. Er is vaak sprake van het overstrekken en het draaien van de knie. Dit gebeurt als het dier een verkeerde stap maakt doordat hij bijvoorbeeld uitglijdt of een andere torsiebeweging maakt. Een te steile stand van een achterpoot heeft ook nadelige effecten op de belasting van de knieën.
Een genetische aanleg kan ook een reden zijn voor het ontstaan van een gescheurde kruisband. Het komt soms namelijk voor dat het dier het later ook aan de andere knie krijgt. Ook bij de knieën van zwaardere (grotere) honden is het risico groter, doordat ze worden overbelast. De kruisbanden kunnen dan de grote krachten die de (flink bespierde) honden maken niet goed aan.

 

De symptomen bij een gescheurde kruisband

Symptomen zijn plotselinge kreupelheid (de poot wordt niet of nauwelijks belast) en overvulling van de knie. De kreupelheid kan verergeren als de meniscus ook gescheurd is.

 

De diagnose en behandeling bij een gescheurde kruisband

Het is allereerst belangrijk om een goed klinische onderzoek te doen.
Bij een klinische onderzoek merken we de zwelling op (de knie is overvuld met gewricht vloeistof) en is er ruimte tussen de botdelen van de knie. De dierenarts kan de instabiele knie testen.
Röntgenfoto’s zijn dan hierbij het belangrijkste. Dit moet vaak wel onder een roesje (lichte narcose), omdat het anders te pijnlijk is om het dier in de juiste houding te leggen voor de foto.
Bij een vastgestelde diagnose is veelal het advies om het dier te laten opereren.
 
Bij de operatie zullen de restanten van de band(en) worden verwijderd en alles goed nagekeken op de beschadigingen. Hierna moet de knie gestabiliseerd worden. Hiervoor zijn meerdere technieken mogelijk, welke afhankelijk zijn van gewicht, stand, gespierdheid, etc. Indien er niet geopereerd wordt, lijdt de hond onder de pijn en de artrose die zich zal vormen.