Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Sterilisatie bij de teef

Bij het steriliseren van een teefje worden de voorplantingsorganen (de eierstokken en de baarmoeder) weggenomen. Eigenlijk is “sterilisatie” een onjuiste benaming. Als de eierstokken worden verwijderd, heet het castratie.

Bij het steriliseren van een teefje worden de voorplantingsorganen (de eierstokken en de baarmoeder) weggenomen. Eigenlijk is “sterilisatie” een onjuiste benaming. Als de eierstokken worden verwijderd, heet het castratie.

Steriliseren doen we na de eerste loopsheid, omdat de kans op incontinentie dan veel kleiner is.

Waarom sterilisatie?

  • Het voorkomen van ongewenste dracht.
  • Minder kans op kwaadaardige tumoren of suikerziekte.
  • Geen kans meer op (levensbedreigende) baarmoederontsteking.

Hoe gaat het in zijn werk?

Vóór de operatie

Voor sterilisatie moet altijd van te voren een afspraak gemaakt worden. We plannen samen met u een datum en spreken met u een tijd af dat u uw hond komt brengen.

Het is heel belangrijk dat uw hond nuchter gehouden wordt op de dag van de operatie. Dit betekent dat zij de dag vóór de operatie om 20.00 uur de laatste maaltijd mag, daarna niets meer eten. Water drinken mag wel.

De reden hiervan is dat uw hond geen volle maag mag hebben als zij onder narcose gaat. Dieren kunnen misselijk worden van de narcosestoffen. Als ze dan een volle maag hebben en gaan braken, kunnen etensresten in de luchtwegen komen.

De dag van de operatie

Als u uw hond komt brengen is het voor haar fijn als u wat meer tijd kunt vrijmaken om er bij te blijven als de eerste narcoseprik gegeven wordt. Zo heeft de hond wat steun aan u, tot zij suffig wordt. Dan nemen we met u door hoe laat uw hond weer opgehaald mag worden.

U gaat naar huis en wij geven de hond de tweede narcoseprik, zodat zij helemaal in slaap valt. Ook wordt goede pijnstilling per injectie toegediend.

De operatie

Onder algehele (gas)anaesthesie worden, bij de sterilisatie, via een kleine snede in de buik de eierstokken verwijderd. Afhankelijk van hoe de baarmoeder er uit ziet (gezwollen, erg doorbloed), wordt ook deze weggenomen. Hierna wordt de buik gesloten en de huid onderhuids gehecht, zodat geen hechtdraad uit de huid steekt. Dit voorkomt irritatie van de operatiewond.

Dan mag de hond uitslapen en wordt lekker warm neergelegd. Het is beter als dieren niet te lang in narcose blijven. Daarom wordt ze “wakker geprikt”. Dit wil zeggen dat ze een injectie krijgt met een stof die het effect van de narcosemiddelen opheft.

Nazorg

Als uw hond goed wakker is, bellen wij u dat zij opgehaald kan worden.

U krijgt de volgende instructie’s mee:

 • Uw hond mag niet bijten of likken aan de wond/hechtingen. U kunt dit voorkomen door een babyrompertje of omgekeerd T-shirt aan te trekken of een kap te gebruiken.
 • De komende 7-10 dagen uitlaten aan de lijn. Niet wild spelen met andere honden of wild rennen. Echt rustig aan doen. Dit is niet alleen van belang voor de huidwond, maar ook voor de wond die binnen in de buik zit.
 • Let de komende dagen op ontstekingsverschijnselen van de wond: roodheid, zwelling, etc.
 • Na 8-10 dagen worden door ons de hechtingen verwijderd en de wond gecontroleerd (hier zijn geen kosten aan verbonden). Als de wond er eerder niet goed uitziet, neem dan contact met ons op.
 • Aan het einde van de middag mag uw hond weer een klein beetje proberen te eten. Geef geen grote hoeveelheid, maar meerdere malen kleine beetjes, zodat de maag niet meteen overbelast wordt. De dag na de operatie mag uw hond weer gewoon eten. Als zij dit niet wil, neem dan contact met ons op.