Hoorn: 0229-265005
De Goorn: 0229-507025
Bij het steriliseren van een teefje worden de voorplantingsorganen (de eierstokken en de baarmoeder) weggenomen. Eigenlijk is “sterilisatie” een onjuiste benaming. Als de eierstokken worden verwijderd, heet het castratie.
Bij het steriliseren van een teefje worden de voorplantingsorganen (de eierstokken en de baarmoeder) weggenomen. Eigenlijk is “sterilisatie” een onjuiste benaming. Als de eierstokken worden verwijderd, heet het castratie.
Steriliseren doen we na de eerste loopsheid, omdat de kans op incontinentie dan veel kleiner is.
Voor sterilisatie moet altijd van te voren een afspraak gemaakt worden. We plannen samen met u een datum en spreken met u een tijd af dat u uw hond komt brengen.
Het is heel belangrijk dat uw hond nuchter gehouden wordt op de dag van de operatie. Dit betekent dat zij de dag vóór de operatie om 20.00 uur de laatste maaltijd mag, daarna niets meer eten. Water drinken mag wel.
De reden hiervan is dat uw hond geen volle maag mag hebben als zij onder narcose gaat. Dieren kunnen misselijk worden van de narcosestoffen. Als ze dan een volle maag hebben en gaan braken, kunnen etensresten in de luchtwegen komen.
Als u uw hond komt brengen is het voor haar fijn als u wat meer tijd kunt vrijmaken om er bij te blijven als de eerste narcoseprik gegeven wordt. Zo heeft de hond wat steun aan u, tot zij suffig wordt. Dan nemen we met u door hoe laat uw hond weer opgehaald mag worden.
U gaat naar huis en wij geven de hond de tweede narcoseprik, zodat zij helemaal in slaap valt. Ook wordt goede pijnstilling per injectie toegediend.
Onder algehele (gas)anaesthesie worden, bij de sterilisatie, via een kleine snede in de buik de eierstokken verwijderd. Afhankelijk van hoe de baarmoeder er uit ziet (gezwollen, erg doorbloed), wordt ook deze weggenomen. Hierna wordt de buik gesloten en de huid onderhuids gehecht, zodat geen hechtdraad uit de huid steekt. Dit voorkomt irritatie van de operatiewond.
Dan mag de hond uitslapen en wordt lekker warm neergelegd. Het is beter als dieren niet te lang in narcose blijven. Daarom wordt ze “wakker geprikt”. Dit wil zeggen dat ze een injectie krijgt met een stof die het effect van de narcosemiddelen opheft.
Als uw hond goed wakker is, bellen wij u dat zij opgehaald kan worden.
U krijgt de volgende instructie’s mee: