Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Castratie bij de reu

Bij castratie van de reu worden de testikels verwijderd, maar waarom doen we dit eigenlijk? Hoe gaat dit in zijn werk? En waar moet u als eigenaar allemaal aan denken.....

Bij castratie van de reu worden de testikels verwijderd, maar waarom doen we dit eigenlijk? Hoe gaat dit in zijn werk? En waar moet u als eigenaar allemaal aan denken?

Waarom castratie?

 • Zoveel mogelijk voorkomen van ongewenst dominant gedrag.
 • Voorkomen van hypersexueel gedrag.
 • Voorkomen van lichamelijke problemen (denk hierbij aan steeds terugkerende voorhuidontsteking, een vergrote prostaat of tumoren naast de anus)

De ingreep 

Vóór de operatie

Voor castratie moet altijd van tevoren een afspraak gemaakt worden. We plannen samen met u een datum in en spreken met u een tijd af dat u uw hond komt brengen. Het is heel belangrijk dat uw hond nuchter gehouden wordt op de dag van de operatie. Dit betekent dat hij de dag vóór de operatie om 20.00 uur de laatste maaltijd mag.  De reden hiervan is dat uw hond geen volle maag mag hebben, omdat ze misselijk kunnen worden van de narcose-middelen. Bij het braken bestaat er het risico dat voedselresten ingeademd worden en in de longen terecht komen. Er kan dan een zogenaamde verslik-longontsteking ontstaan. Natuurlijk mag hij wel ten alle tijden drinken.  

De dag van de operatie

Voor de hond is het prettig als u erbij blijft als hij zijn eerste narcoseprik krijgt. Dan heeft hij steun van u als hij de controle over zijn lichaam verliest en langzaam suf wordt. Als hij suf genoeg is, mag u naar huis en geven wij hem zijn tweede narcoseprik, waardoor hij helemaal onder narcose gaat. Ook wordt goede pijnstilling per injectie toegediend.

De operatie

Castratie vindt plaats onder algehele anesthesie, een mooi woord voor narcose. De hond wordt eerst op de operatietafel getild en geïntubeerd. Dit houdt in dat er een buisje in de luchtpijp wordt gebracht, zodat we de ademhaling goed kunnen monitoren op het scherm en eventueel ook wat gasnarcose kunnen toedienen. Automatisch wordt dan ook zuurstof toegediend. Daarna wordt de hond op zijn rug gelegd en wordt het gebied tussen scrotum en penispunt geschoren en gewassen. Daarna gebruiken we alcohol om de plek steriel te maken. Dit is te zien op onderstaande foto's

Via een kleine snede net voor het scrotum worden beide testikels naar buiten gebracht. Er wordt een hechting gezet op de zaadleider en het bloedvat en daarna wordt de huid weer gehecht met een oplosbare hechting onder de huid en meerdere hechtingen op de huid. Die laatste hechtingen moeten er na 8-10 dagen uit worden gehaald. Daarna wordt de hond weer op de grond gelegd op een lekker warm dekentje en afhankelijk van de lichaamstemperatuur wordt er wel of niet een kruik bijgelegd. De hond mag lekker zijn roes uitslapen en wordt op het juist moment tegen geprikt. Dit houdt in dat we een stof inspuiten, waardoor hij weer snel wakker wordt.  

Nazorg

Als uw hond goed wakker is, bellen wij u dat hij opgehaald kan worden.

U krijgt de volgende instructie’s mee:

  • Uw hond mag niet bijten of likken aan de wond/hechtingen. U kunt dit voorkomen door een babyrompertje of omgekeerd T-shirt aan te trekken of een kap te gebruiken.
  • De komende 7-10 dagen uitlaten aan de lijn. Niet wild spelen met andere honden of wild rennen. Echt rustig aan doen. Dit is niet alleen van belang voor de huidwond, maar ook voor de wond die binnen in de buik zit.
  • Let de komende dagen op ontstekingsverschijnselen van de wond: roodheid, zwelling, etc.
  • Aan het einde van de middag mag uw hond weer een klein beetje proberen te eten. Geef geen grote hoeveelheid, maar meerdere malen kleine beetjes, zodat de maag niet meteen overbelast wordt. De dag na de operatie mag uw hond weer gewoon eten. Als hij dit niet wil, neem dan direct contact met ons op. 
  • Na 8-10 dagen worden door ons de hechtingen verwijderd en de wond gecontroleerd (hier zijn geen kosten aan verbonden). Als de wond er eerder niet goed uitziet, neem dan contact met ons op.