Laparoscopische operaties/sterilisatie

Wij hebben de mogelijkheid om naast de reguliere open buik operaties, te opereren via een laparoscoop. Dit is beter bekend onder de term kijkoperatie. Hieronder geven we een overzicht hoe een laparoscopische ingreep in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn t.o.v. de reguliere open buik operaties. U zult dit met name kennen van de laparoscopische sterilisaties, maar hieronder kunt u lezen dat er ook nog andere toepassingen zijn.

Wij hebben de mogelijkheid om naast de reguliere open buik operaties, te opereren via een laparoscoop. Dit is beter bekendfoto laparoscopie I onder de term kijkoperatie. Hieronder geven we een overzicht hoe een laparoscopische ingreep in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn t.o.v. de reguliere open buik operaties. U zult dit met name kennen van de laparoscopische sterilisaties, maar hieronder kunt u lezen dat er ook nog andere toepassingen zijn.Wat is een laparoscopische operatie?
Bij een laparoscopische operatie worden er twee of drie kleine gaatjes in de buik gemaakt van ongeveer 5 mm in diameter.  Deze gaatjes worden gebruikt  om een camera met een lichtbron en verschillend instrumentarium in de buik te kunnen brengen. De camerabeelden worden op een groot computerscherm getoond, waardoor de verrichtingen heel nauwkeurig bij te sturen zijn.

Voordelen van een laparoscopische operatie:
- De laparoscopische operatie geeft minder pijn dan een normale open buikoperatie. Uit onderzoek is gebleken dat het dier na de operatie 65% minder pijn zal ervaren.
- De kleine gaatjes van de laparoscopische operatie genezen sneller, waardoor er minder kans is op irritatie en/of ontstekingen.
- Uit een groot onderzoek is gebleken dat de nieren, de longen, de darmbewegingen en het immuunsysteem minder belast worden tijdens een laparoscopische operatie dan tijdens een open buik operatie.
- Doordat de camera in de buik alle handelingen op een sterk vergrotend computerscherm zichtbaar maakt, is het overzicht voor de dierenarts beter en wordt er veel preciezer gehandeld.

Het nadeel van een laparoscopische sterilisatie:
- Als de hond een sterk afwijkende baarmoeder of eierstokken heeft, dus als deze vergroot of verdikt zijn, of ontstoken met vocht erin, dan zal deze toch verwijderd moeten worden. Dit houdt in dat de buik dan alsnog geopend moet worden.

Operaties waarvoor laparoscopie gebruikt kan worden:
- Sterilisatie van de hond 
- Het verwijderen van een binnenbal bij de reu 
- Blaasonderzoek en blaasstenen verwijderen
- Biopten nemen van bijvoorbeeld lever, pancreas, darmen en nieren
- Het vastzetten van de maag ter preventie van een maagkanteling

Zie ook het krantenartikel in het Noord-Hollands Dagblad van 19 augustus 2015: