Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Sterilisatie van de poes

Bij het steriliseren van een poes worden de ovaria weggenomen oftewel de eierstokken. Eigenlijk is “sterilisatie” een onjuiste benaming. Bij een sterilisatie wordt namelijk...

Bij het steriliseren van een poes worden de ovaria weggenomen oftewel de eierstokken. Eigenlijk is “sterilisatie” een onjuiste benaming. Bij een sterilisatie wordt namelijk de verbinding verbroken tussen eierstokken en baarmoeder (zoals bij de mens) en bij de poezen worden de eierstokken in zijn geheel weggenomen. Hierdoor nemen we dus ook de hormonen weg. De officiële benaming is dus castratie of ovariectomie. Wij adviseren om deze ingreep op 6 maanden leeftijd uit te voeren.

Waarom steriliseren we onze poezen eigenlijk? Hieronder staat een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen.

Voordelen

  • Geen kans op kittens met alle gevolgen/kosten van dien
  • Geen kans op baarmoederontsteking of tumoren van de eierstokken/baarmoeder
  • Minder kans op melkkliertumoren
  • Geen krolsheden meer

Nadelen

  • Meer kans op overgewicht

Dit enige nadeel kan bij de poes makkelijk ondervangen worden door minder voer te geven en de poezen regelmatig te wegen. Ons advies is om dit 2 weken, 1 maand en 2 maanden na de sterilisatie bij te houden om op deze manier de hoeveelheid voer zo snel mogelijk bij te stellen.

De ingreep

Nu duidelijk is waarom een sterilisatie van de poes wordt aanbevolen, geven wij hieronder een uitleg met tekst en foto’s hoe zo’n sterilisatie nu eigenlijk wordt uitgevoerd.Bij deze ingreep wordt de buik geopend, dus is de steriliteit extra belangrijk. Eerst scheren we een vlak rondom de navel kaal. Deze huid wordt grondig gewassen met hibiscrub. Daarna is het tijd voor de alcohol, waarmee de buik twee keer wordt ingesprayd.

Nu de buik helemaal steriel is gemaakt, is het de beurt aan de dierenarts. De dierenarts wast zijn/haar handen eerst met hibiscrub en een borsteltje en daarna nog een keer zonder borsteltje. Daarna worden de handen ook ingesprayd met alcohol en worden de handschoenen door de assistent aangegeven. Ook de instrumenten worden op een steriele doek gelegd. Daarna is het tijd om de buik te openen. Dit gebeurt met een snede door de huid en door de buikwand net onder de navel.

Als de buik open is, moeten we op zoek gaan naar de eierstokken. Dit doen we met een soort stomp haakje, die we dan onder de baarmoeder haken. Daarna brengen we de eierstokken naar buiten wat te zien is op de eerste foto van de onderstaand rij. Daarna worden er aan weerszijde van de eierstok hechtingen gelegd, de zogenaamde ligaturen. Hierdoor kan het niet gaan bloeden als we de eierstokken eruit knippen. Als de baarmoeder er goed uit ziet, laten we deze zitten. Hierdoor is een minder grote snede in de buikwand nodig en doordat de hormonen uit de eierstok worden weggenomen is er geen risico meer op baarmoederontsteking.


Daarna moet de buik weer gesloten worden. Dit gaat in drie afzonderlijke lagen: de buikwand, de onderhuid en de huid. Vaak zit bovenop de huidhechting nog 1 uitwendige huidhechting. Deze mag er na 8-10 dagen worden uitgehaald. Na de operatie is het heel belangrijk dat de poes rustig blijft en niet meteen gaat springen.