Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Patiënt van de maand Oktober: Nino

De patiënt van de maand oktober is Nino. Nino is een knappe man 9 jaar oud die bij onze eigen assistente Fieke woont. Het viel Fieke op dat hij ineens wat moeite had om van een kastje te springen en wat stijver/strammer liep. Verder wilde hij nog lekker eten en drinken en deed hij het gewoon goed, maar Fieke vertrouwde het niet en nam Nino mee naar de praktijk.

Bij het lichamelijk onderzoek viel op dat Nino zijn linkernier vergroot was, maar Nino vond het niet leuk dat er aan zijn buik gezeten werd, dus hebben we besloten om een röntgenfoto van de buik te maken. Zodoende hadden we beter zicht op wat er daar speelde. Op de foto was de linkernier van Nino duidelijk te groot. Deze is op de foto rood omcirkeld. De blauwe cirkel is de normale rechter nier. De rest van zijn buik en zijn rug zag er goed uit.

Daarom hebben we ook besloten om bloed van Nino af te nemen, om zijn nierfunctie te controleren. Ook is er vervolgens met een echo gekeken waarom de nier zo groot was. Komt het door een tumor? Komt het door een ontsteking? Zit er allemaal vocht? In het geval van Nino bleek dat er enorme zak met vocht rondom zijn nier zat. Het kapsel (de buitenste laag) van de nier was daardoor helemaal opgerekt en een grote ballon rondom het nierweefsel geworden.

Het aanprikken van deze ballon is erg gevaarlijk, want die kan daardoor ook knappen! Daarom hebben we besloten om eerst met antibiotica te kijken of de hoeveelheid vocht zou gaan afnemen. En natuurlijk kreeg Nino pijnstilling, want die enorme massa is natuurlijk wel heel gevoelig in de buik.
Aangezien er gevaar bestond dat de ballon op de nier zou knappen, moest Nino blijven logeren in de kliniek. Zo konden we voorkomen dat hij teveel zou bewegen. Natuurlijk werd hij door alle lieve dierenartsen en assistentes zo veel mogelijk in de watten gelegd met veel knuffels en aandacht.

Twee dagen na de eerste röntgenfoto werd een tweede foto gemaakt. Helaas zagen we toen dat de hoeveelheid vocht rondom de nieren alleen maar was toegenomen. Daarom hebben we moeten besluiten om de aangedane nier te verwijderen. Omdat de nierfunctie goed is (dit bleek uit het bloed), kan deze nier ook verwijderd worden. De nieren hebben namelijk een enorme reservecapaciteit. Je kunt prima verder leven met één nier, mits deze goed functioneert.

De nier die we hebben verwijderd werd opgestuurd naar een patholoog om te laten onderzoeken wat ermee aan de hand was. Deze kon ons gelukkig vertellen dat het om een flinke infectie in de nier ging en gelukkig niet om een tumor. Dit was een hele opluchting voor Fieke.

Na de operatie werd Nino in een warm, zacht bedje gelegd en mocht langzaam wakker worden. Uiteraard was assistente Fieke heel opgelucht dat de operatie zo goed was gegaan.
En ’s avonds mocht Nino eindelijk weer mee naar huis om te herstellen, waar hij weer heerlijk door zijn “personeel” geknuffeld kon worden!

Het is nu ruim twee weken geleden dat hij dit alles moest doorstaan. Maar het gaat heel goed met hem. Zijn wond geneest goed, hij toont weer zijn oude gedrag en de haren rond de operatieplek groeien alweer aan.  Zijn personeel thuis is heel erg blij en dankbaar dat hij er nog is. En Nino zelf is vooral heel erg blij dat hij zijn tevreden leven weer gewoon voort kan zetten.