Patiënt van de maand Juni: Diesel

De patiënt van de maand Juni is Diesel, een Franse Bulldog van bijna 4 jaar oud. Op een hete dag in juni belde de eigenaren van Diesel ons in paniek op. Ze waren met spoed onderweg naar onze praktijk in Hoorn omdat hun hond enorm benauwd was geworden. Diesel begon met veelvuldig hijgen, kwijlen en wilde uit eindelijk ook niet meer lopen. Bij ons aangekomen op de praktijk reageerde hij inmiddels zeer matig op prikkels!

Zijn temperatuur was bij ons op de praktijk maar liefst 41,8 graden!! Normaal gesproken is de temperatuur van een hond tussen de 38.0 – 39.0 graden. Als de temperatuur te hoog wordt (>41 °C), kunnen organen als het hart, de lever, hersenen en de nieren beschadigd raken. Oververhitting en zuurstoftekort zien we het meest bij kortsnuitige rassen zoals de Franse Bulldog, Mopshonden en Engelse Bulldogs. Maar pas ook op bij kortsnuitige katten, hartpatiënten en dieren met een donkere/zwarte vacht met dit warme weer.

Door de benauwdheid zullen de stembanden opzwellen, waardoor de hond nog benauwder wordt. Om deze vicieuze cirkel  te doorbreken hebben we Diesel in slaap gebracht. Op deze manier hebben wij een tube (buisje) in de luchtpijp kunnen brengen waardoor hij extra zuurstof kreeg. Verder hebben wij hem geleidelijk aan gekoeld en gezorgd voor een infuus en een injectie gegeven tegen de zwelling rondom zijn keelstreek.
Na een intensieve behandeling zakte zijn temperatuur en kon hij weer lekker wakker worden. Gelukkig gaat het weer goed met Diesel maar het blijft oppassen geblazen met warm weer. Ze kunnen in het ergste geval zelfs overlijden door oververhitting!