Patiënt van de maand december: Phoebe

Ook wij hebben dieren die ziek kunnen worden. Zo’n drie weken geleden schrok assistente Fieke hevig toen haar 15-jarige kat Phoebe van het ene op het andere moment heel erg kreupel was. De kat trok haar linker achterpootje op en was erg van slag. Ze kroop weg en wilde niet meer eten. Ze gaf daarmee duidelijk pijn aan.

Er zat niets anders op: Phoebe moest mee naar de praktijk, waar dierenarts Yvonne voor haar klaar stond om haar goed na te kijken. Er werd eerst goed aan het pootje gevoeld of er misschien een fractuur te voelen was. Maar zo op het eerste gezicht was daar geen sprake van. Ook leken de kruisbanden in de knie niet gescheurd. Maar wat kon dan het probleem zijn? 

Om een goede diagnose te kunnen stellen, besloten we Phoebe een lichte narcose te geven en röntgenfoto’s van haar te maken. Alle botjes waren gelukkig intact. Echter was er rond de achillespees wat zwelling te zien. Op de foto kan je dit zijn bij de rode pijl.  Bovendien kwamen we erachter dat Phoebe al aardig wat artrose in de knieën en de heupen heeft. Ze moet al een tijdje pijn hebben gehad. Aan katten is vaak niet te zien dat ze pijn of ongemak hebben, behalve als het echt heel ernstig is.


Omdat het toch lastig blijft om pezen en banden (zogeheten weke delen) op een röntgenfoto te kunnen beoordelen, hebben we ook nog een echo van de achillespees gemaakt. Op de echo zagen we heel veel zwelling en vocht in de achillespees. Dit zou heel goed kunnen passen bij toch een hele flinke verrekking of een lichte verscheuring van de pees. Hoe dat zo is gekomen, zal altijd een raadsel blijven. Fieke heeft niet gezien dat haar kat zich verstapt had of dat er iets anders gebeurd kon zijn.

Rust was vanaf nu heel belangrijk om Phoebe’s achillespees weer mooi te laten genezen. Fieke zette dus een grote bench in de huiskamer en richtte die in als een Center Parcs vakantiehuis, met eten, drinken een kattenbak en een heerlijk zacht bedje. Ook kreeg Phoebe pijnstilling voorgeschreven. Niet alleen kortdurend voor de pijn in de achillespees, maar vanaf nu mag ze elke dag een dosis, omdat ze ook artrose heeft. 

We zijn nu 3 weken verder en het gaat een stuk beter met de Keizerin (zoals Phoebe thuis genoemd wordt). Ze heeft tot nu toe geen enkele moeite gehad met het verblijf in de bench, dus de rustperiode was geen straf voor haar. Het is een veilige plek voor haar. Natuurlijk wordt ze vaak geknuffeld en er wordt op aangepaste manier met haar gespeeld. Helaas krijgt ze wel iets minder voer om te voorkomen dat ze te dik wordt.Het gaat langzaam beter. Ze is gelukkig veel minder kreupel en mag nu beginnen met revalideren. Twee keer per dag wandelt ze een paar minuutjes door de kamer. Daarbij let Fieke op dat Phoebe niet op stoelen of kastjes springt, want dan komt er nog teveel spanning op de achillespees. 

Naar verwachting zal het niet al te lang duren voor Phoebe weer zelf als vanouds ’s avonds bij het vrouwtje op schoot mag springen!