Patiënt van de maand April: Lou Lou

De patiënt van de maand april is Lou Lou, het konijn van assistente Sara. Lou Lou is een voedster van bijna 6 jaar oud waarbij opviel dat ze haar hoofdje scheef hield. Ook was ze iets afgevallen en had ze minder eetlust dan normaal, zonder aanwijsbare oorzaak.

Wanneer een konijn zijn kop scheef houdt gaat er meteen een belletje rinkelen. Er zijn namelijk twee mogelijke oorzaken:
- Een middenoor ontsteking
- E. Cuniculi (Encephalitozoon cuniculi)

Bij het onderzoek werd er eerst gekeken of er sprake was van een middenoor ontsteking. De oren waren geheel schoon en het trommelvlies goed intact. Verder had Lou Lou last van een horizontale nystagmus (het ritmisch heen en weer bewegen van de ogen). Het hoofdje werd ook steeds schever gehouden. Er is een bloedtest maar de uitslag is niet 100% betrouwbaar.

De eerste week van de behandeling

De symptomen van E. Cuniculi zijn heel variërend:
- Hersenproblemen; draainek, rolneigingen om de lengteas (tollen), Nystagmus, epileptiforme aanvallen en zwaaibewegingen met het hoofd.
- Problemen met de achterpoten; trekken of slepen, verlamming of ongecontroleerde bewegingen.
- Blaas- en nierproblemen; urine laten lopen en veel drinken en plassen.
- Oogproblemen; lensverkleuring of cataract, wolkerige verdikking of uveitis.
- Afvallen zonder aanwijsbare oorzaak.

E. Cuniculi is een ziekte wat wordt veroorzaakt door een eencellig organisme wat de zenuwcellen aantast. Om zich te vermeerderen heeft het een gastheer (konijn) nodig. Veel konijnen dragen deze protozoa bij zich zonder hier ziek van te worden, maar bij stress kan dit tot uiting komen wanneer het konijn een verminderde weerstand heeft. Deze ziekte is ook besmettelijk voor konijnen onderling! De verspreiding gaat via inhalatie en via de urine. Daarom is het belangrijk om het hokgenootje meteen mee te behandelen. Ook is het belangrijk om het hok regelmatig goed schoon te maken.

We zijn snel gestart met het geven van medicatie en al snel zagen we verbetering bij Lou Lou. . Omdat ze zelf in het begin niet zoveel eetlust had werd ze onder dwang gevoerd. Dit was al snel niet meer nodig. Na 2 weken tijd zagen wij een duidelijk verschil wat hoofdstand betreft. In de tussentijd is haar nekje ook dagelijks gemasseerd om het soepel te houden. Want van een scheve kopstand kan ze natuurlijk een stijve nek krijgen. Inmiddels is ze helemaal hersteld en is er niks meer aan haar te zien!
Het resultaat na 5 weken behandeling