Patiënt van de maand Maart: Dunya

DunyaDe patiënt van de maand Maart is Dunya. Dunya is een Hollandse herder die op een donderdagmiddag met spoed naar ons toe kwam. Ze had een hele grote wond op haar poot, ter hoogte van de pols, die flink bloedde.

Dunya kwam lopend op 3 poten en met een theedoek om haar andere poot binnen. Bij inspectie zagen we al meteen dat de wond gehecht zou moeten worden. Dunya werd verder onderzocht, maar bleek verder gelukkig een kerngezonde hond te zijn. Onder narcose konden we de wond beter inspecteren en zagen we ook dat er pezen doorgescheurd waren. De bloeding konden we stelpen en de pezen en wond hebben we kunnen hechten.


Maar daarmee is het verhaal nog niet afgelopen. Pezen zijn namelijk structuren die erg slecht genezen. Dat komt omdat er relatief weinig bloed (met daarin voedingsstoffen) naar een pees toe gaat. In de tijd dat die pees aan het genezen is mag er absoluut geen spanning op die pees komen te staan, omdat hij anders weer uit kan scheuren! Dunya heeft daarom 6 weken lang met een spalk rondgelopen. Bij iedere spalkwissel kwam ze weer ontzettend vrolijk de praktijk binnen en ging ze netjes op de tafel liggen. Als de baasjes maar bij haar hoofd stonden vond ze alles goed! En met een koekje als beloning aan het einde van de verbandwissel was dat genoeg voor haar om iedere keer weer vrolijk naar binnen te stappen.


Na 6 weken hoefde ze geen spalk meer om haar poot, maar moest ze natuurlijk nog altijd wel rustig aan doen. Het zal nog een tijd duren voordat de pezen weer op volledige sterkte zijn, dus daarom moet Dunya wel nog een tijdje aan de lijn uitgelaten worden, zodat ze nog niet gaat rennen, vliegen en springen! Maar ook dat zal over een tijdje niet meer hoeven en kan ze weer lekker haar vrolijke zelf zijn.