Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Patiënt van de maand Februari: Kenzy

De patiënt van de maand februari is Kenzy. Kenzy is een pup uit Griekenland van ondertussen ongeveer 10 maanden oud. Toen hij bij ons op de praktijk kwam, was hij pas twee weken in Nederland! Het was de eigenaren opgevallen dat hij erg bleke slijmvliezen had.

Aangekomen op de praktijk zagen we dat Kenzy inderdaad erg bleke slijmvliezen had. Daarnaast had hij ook een erg snelle hartslag en een hoge ademfrequentie. Deze verschijnselen bij elkaar kunnen duiden op shock, dus Kenzy werd snel aan het infuus gelegd om hem uit de shock te halen.


Er werd bloedonderzoek gedaan om te kijken waar de bleekheid vandaan kwam. Door te kijken naar het type bloedcellen zagen we al snel dat Kenzy erg weinig rode bloedcellen had (namelijk maar 15,8% waar dat normaal gesproken minimaal 37% hoort te zijn!). Bovendien had hij ook te veel witte bloedcellen en ook erg weinig bloedplaatjes. De rode bloedcellen zijn belangrijk voor het transporteren van zuurstof naar alle weefsels in het lichaam. De witte bloedcellen zijn de afweercellen en zullen dus bij een infectie flink in hoeveelheid toenemen om de infectie te helpen bestrijden en de bloedplaatjes zorgen voor de stolling van het bloed. Bij Kenzy was het dus heel erg mis.


Omdat hij uit Griekenland kwam gingen bij ons, met deze uitslag, alle alarmbellen rinkelen. In de Zuidelijke landen van Europa komen namelijk veel bloedparasieten voor die in Nederland eigenlijk niet voorkomen. Het bloed van Kenzy werd opgestuurd naar een laboratorium om te laten testen op deze parasieten. Op 4 van de 5 geteste parasieten had Kenzy een positieve uitslag, wat voor hem dus heel negatief was! In ditzelfde profiel werd ook gekeken naar hartworm. En ook al toonde Kenzy daar nog geen verschijnselen van, hij bleek deze parasiet óók te hebben.


Bij Kenzy speelden alleen de Leishmania(op de foto hierboven kan je de parasieten in een witte bloedcel zien) en Ehrlicha een grote rol in de problemen. De Babesia was hij alleen mee in aanraking gekomen, maar was nu geen veroorzaker van de klachten. Er werd meteen ingegrepen met medicatie om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid bloedplaatjes en rode bloedcellen niet meer verder zouden dalen en dat heeft gelukkig heel goed geholpen.
Op het moment dat de bloedwaarden van Kenzy weer een heel stuk verbeterd waren konden we ook zijn hartworm gaan behandelen. Daarvoor hebben we allereerst röntgenfoto’s gemaakt om te kijken hoe zijn hart en longen er verder uitzagen. Ook is het raadzaam om een echo van het hart te maken.


Ondertussen zijn we ruim 2 maanden verder en doet Kenzy het ontzettend goed! Hij is erg vrolijk, goed gegroeid en heeft het ontzettend naar zijn zin. Dat hij er in de afgelopen twee maanden zo slecht aan toe was zou je nu zeker niet meer zeggen!


Als u een dier uit het buitenland adopteert of heeft geadopteerd is het altijd raadzaam om te testen op deze verschillende parasieten. Als uw dier via een stichting naar Nederland komt, vraag dan altijd of zij dit onderzoek al hebben gedaan. Als dit nog niet is gedaan adviseren wij altijd om dat wel te laten doen. Het zijn erg nare ziektes waaraan uw dier komt te overlijden wanneer dit niet tijdig wordt behandeld. Als u vragen heeft over uw dier uit het buitenland of over de genoemde ziektebeelden kunt u altijd contact met ons opnemen op beide praktijken.