Patiënt van de maand September: Beau

BeauDe patiënt van de maand September is Beau. Beau is een Shi-Tzu van ruim 10 jaar oud die bij ons kwam omdat de vacht op zijn staart minder vol was dan zijn eigenaar van hem gewend was, hij een bolle buik had en bovendien erg veel at.

Om meer over de mogelijke oorzaak van deze problemen te kunnen zeggen is besloten om bloedonderzoek te doen. Uit dat bloedonderzoek bleken bepaalde waarden heel hoog. Deze uitslag zou kunnen passen bij het syndroom van Cushing. Met urineonderzoek hebben we toen met zekerheid de diagnose kunnen stellen: Beau heeft Cushing!

Bij het syndroom van Cushing wordt er te veel stresshormoon in het lichaam aangemaakt wat tot allerlei problemen gaat leiden. Vaak wordt gezien dat het dier lusteloos wordt, veel drinkt, veel plast, een slechte vacht krijgt en vraatzucht heeft. Maar in sommige gevallen zien we zelfs dat het dier suikerziekte kan krijgen of bijvoorbeeld een longembolie.

Cushing kan in twee vormen voorkomen. In ongeveer 85% van de gevallen ontstaat de ziekte door een goedaardige tumor in de hersenen, om precies te zijn in de hypofyse. De hypofyse is een belangrijk orgaan die een heleboel verschillende hormonen uitscheidt die overal in het lichaam hun werk doen. In 15% van de gevallen ontstaat dit syndroom door een kwaadaardige tumor van de bijnieren. Ook is er een vorm die kan ontstaan door langdurig prednisongebruik.

Bij Beau blijkt uit o.a. urineonderzoek dat het gaat om de meest voorkomende variant in de hersenen. Beau is gestart op medicijnen en het gaat heel goed met hem. Hij is erg vrolijk, speelt graag en reageert goed op de medicijnen.