Patiënt van de maand Augustus: Sifra

portret Sifra

Sifra is een grote mannelijke Europese korthaar van 6 jaar oud. Normaal is hij een echte charmeur en vindt hij het heerlijk om hier op tafel te knuffelen met de dierenartsen en de assistentes, maar nu bleef hij stilletjes op tafel liggen. Hij begon 2 dagen geleden met braken en ging steeds slechter eten. Ook had hij zich verstopt achter een schot op zolder, wat ook helemaal niets is voor deze charmeur die normaal geen knuffel overslaat.....

Bij lichamelijk onderzoek bleek Sifra geen koorts te hebben, maar hij was wel duidelijk uitgedroogd. De vacht stond wat foto infuus 1plukkerig overeind en bij het pakken van een huidplooi bleef deze langer staan dan normaal. Door het braken en het slechte eten en drinken bevatte het lijfje van Sifra te weinig vocht. Reden temeer om snel een infuus in de bloedbaan aan te leggen en verder onderzoek te doen naar de reden van het braken en het slechte eten van Sifra. Hiertoe namen we bloed af, maar gelukkig bleken o.a. de lever en de nieren helemaal in orde. Hierna kreeg Sifra een middel tegen de misselijkheid en het braken en bleef hij even een middag bij ons in de opname.

foto infuus 2Binnen een uur begonnen de medicijnen en het vocht aan te slaan en begon Sifra enthousiast te eten, waardoor dwangvoeren niet nodig bleek. Toen de hoeveelheid vocht in zijn lijfje weer aangevuld was, mocht Sifra naar huis. Thuis heeft hij het de dagen erna goed gedaan. Hij ging steeds meer eten en lag na 2 dagen weer heerlijk op zijn vertrouwde plek voor een regelmatige dosis knuffels.

Soms komen we er niet achter waarom een kat stopt met eten, maar gelukkig zijn er verschillende medicijnen om dit type patiënt dan wel te helpen. Een kat die langer dan 24 uur niet eet maakt namelijk zure stoffen in het bloed, waardoor hij misselijk blijft. De kat komt zo in een negatieve spiraal, waar hij zonder hulp van een dierenarts vaak lastig uitkomt.