Patiënt van de maand Maart: Donna

portret DonnaDonna is een prachtige vrouwelijke Duitse staande korthaar van 8 maanden oud. Ze kwam bij ons met een kleine kale plek op de rug. Zelf leek ze er weinig last van te hebben, maar heel af en toe beet ze wel richting die plek. Dit kan toch duiden op een lichte vorm van jeuk.....

De plek begon als een kleine speldenknop, maar was nu al zo’n 1 cm in doorsnede zoals te zien is op de foto hier rechtsonder.

Bij nader onderzoek van de plek waren er geen korstjes zichtbaar en bleek de huid volledig gaaf. Wel lieten de haren erg makkelijk los. Een kaleKale plek rug plek is altijd verdacht van bijvoorbeeld schimmel of mijten. Om dit te bevestigen dan wel uit te sluiten hebben we een huidafkrabsel gemaakt.  Hierbij krab je met een scherpe lepel een kleine schaafwond op de aangetaste huid en het te onderzoeken materiaal zit dan op de lepel. Dit brengen we over in wat olie op een glaasje en bekijken we vervolgens met de microscoop. Hiermee maken we onzichtbaar kleine beestjes voor het oog, zichtbaar via de lens. Op de foto hieronder zijn drie duidelijke langwerpige mijten zichtbaar met 8 poten aan de kant van de kop. Deze demodex microscooplichaamsvorm is typisch voor de demodex mijt, in de volksmond wordt dit puppy-schurft genoemd. Deze bevinden zich rondom de haarschachten, waardoor de haren hun contact verliezen met de huid en daardoor uitvallen en kaalheid veroorzaken.

Het is belangrijk om snel in te grijpen, aangezien de kale plekken zich snel kunnen uitbreiden. Donna heeft last van de lokale vorm en deze vorm kan alleen met wassingen worden behandelend i.p.v. met injecties. Iedere 5 dagen moet de kale plek gewassen worden met een speciale vloeistof en dit kan wel een aantal maanden nodig zijn afhankelijk van de ernst. Voordat dit gestopt kan worden mag er tot twee keer toe geen demodex mijten zichtbaar zijn in het huidafkrabsel.