Patiënt van de maand December: Moody

Moody portretMoody is een mannelijke gecastreerde kater van 5 jaar oud, die de eigenaren iedere ochtend onder luid gemiauw in de keuken begroet. Deze ochtend was dit niet het geval en de eigenaren troffen hem met pijn aan in zijn mandje.....

Moody portretMoody is een mannelijke gecastreerde kater van 5 jaar oud, die de eigenaren iedere ochtend onder luid gemiauw in de keuken begroet. Deze ochtend was dit niet het geval en de eigenaren troffen hem met pijn aan in zijn mandje. Toen Moody naar de eigenaar probeerde toe te lopen, werd duidelijk dat hij last had van zijn linker achterpoot. Deze poot werd niet belast en stond ook in een zeer onnatuurlijke stand. De eigenaren zagen een knik op een plek waar normaal geen knik hoort te zitten en de tenen stonden wijd gespreid. Dit is Moody poot 1te zien op de foto aan de rechterkant.

 

Toen Moody bij ons kwam, zagen wij al snel dat vanwege de pijnlijkheid van de poot een goed onderzoek niet mogelijk zou zijn zonder een roesje oftewel een sedatie. We beoordeelden zijn ademhaling, pols, temperatuur, slijmvliezen en ook luisterden we naar zijn hart. Toen dit allemaal in orde bleek te zijn, konden we hem verantwoord een roesje geven. Ook kreeg hij direct medicatie tegen de pijn toegediend. Alleen door te voelen konden wij niet beoordelen of de knik t.h.v. het enkelgewricht zat of t.h.v. de middenvoetsbeentjes. Hiertoe Moody Ferrari rofo 1besloten wij een röntgenfoto te maken. Zoals u kunt zien op de foto is er geen sprake van een echte breuk, maar van een luxatie. Het gewricht wat zich tussen de enkel en de middenvoetsbeentjes bevindt is uit de kom oftewel ten opzichte van elkaar verplaatst.  Door de knik komt er druk op de buigpezen, die naar de tenen lopen. Dit verklaart de vreemde spreidstand van de tenen.

 

Deze luxatie moet gereponeerd Moody ferrari rofo 2oftewel gezet worden. Hiervoor werd Moody eerst verder onder narcose gebracht, aangezien dit een erg pijnlijke ingreep is. Door de juiste druk en beweging kwamen de botjesweer in de juiste lijn met elkaar zoals te zien is op de controle foto. Na zo’n luxatie is de kans natuurlijk erg groot dat dit opnieuw gebeurd, mede omdat de gewrichtsbanden en het kapsel ook beschadigd zullen zijn. Om dit te voorkomen is een spalk aangelegd en moest Moody minimaal 2 weken onafgebroken in de bench. Ook kreeg hij uiteraard pijnstilling mee. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en hij mag gelukkig steeds wat vaker en langer uit de bench.