Patiënt van de maand Oktober: Banjer

Portret BanjerDe patiënt van de maand Oktober is Banjer, de Labrador retriever kruising van assistente Bianca. Ook onze eigen dieren mankeren helaas wel eens wat, dus Banjer kwam gezellig met zijn baasje mee naar de praktijk. Bianca had een aantal weken geleden een bultje ontdekt bij de hals van Banjer, die was gegroeid tot een bult met een doorsnede van 2,5 cm.....

Portret BanjerDe patiënt van de maand Oktober is Banjer, de Labrador retriever kruising van assistente Bianca. Ook onze eigen dieren mankeren helaas wel eens wat, dus Banjer kwam gezellig met zijn baasje mee naar de praktijk. Bianca had een aantal weken geleden een bultje ontdekt bij de hals van Banjer, die was gegroeid tot een bult met een doorsnede van 2,5 cm. Verder bleef hij ontzettend vrolijk en actief en er was niets aan zijn eet- of drinkgedrag aan te merken.

 

Het eerste wat we doen bij een bult is goed voelen oftewel palperen. We bepalen de vorm, de grootte, het oppervlak DNAB banjeren de bewegelijkheid van de bult. De bult bleek ovaal van vorm, voelde afgerond aan en was goed te bewegen onder de huid. Deze eigenschappen passen bij een vetbult oftewel een lipoom. De enige manier om hier zekerheid over te krijgen, is wat materiaal aan te zuigen met een naald en dit te bekijken onder de microscoop. Hiervoor wordt de huid eerst geschoren en gedesinfecteerd, omdat dit natuurlijk zo steriel mogelijk moet gebeuren. Daarna halen we met eDNAB banjer 2en naald wat cellen uit de bult (zie foto rechts) en brengen we dit op een microscopie glaasje aan (zie foto links). Als het onder de microscoop er niet uit ziet als een vetbult, kunnen we de cellen opsturen naar een cel specialist, die ons dan kan vertellen uit welk type cellen de bult bestaat. De cel specialist kan op basis hiervan informatie geven over het type bult en wat de eigenschappen van zo’n bult zijn. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld de groeisnelheid van de bult, of de bult goed- of kwaadaardig is en hoe groot de kans op uitzaaiingen is.

 

Onder de microscoop werd al snel duidelijk dat de bult van Banjer een vetbult is en dat verder onderzoek niet noodzakelijk was. Zoals zichtbaar is op de foto rechts zijn het kleurloze bollen en lijkt het wel een beetje op jus in de pan. Lipoom BanjerHet wel of niet chirurgisch verwijderen is afhankelijk van de grootte van de bult, maar ook de plaats op het lichaam. Ten eerste kan een groeiende vetbult in bijvoorbeeld de oksel op den duur problemen geven met lopen, waardoor deze wel verwijderd moet worden. Ten tweede moet rekening worden gehouden met de strakheid van de huid op de plek van de vetbult. De huid op een poot of op de staart is veel strakker, zodat er minder huid overblijft om goed te hechten. Op deze plekken zal dus eerder besloten worden om de vetbult chirurgisch te verwijderen. Kortom, de plek van de vetbult bepaalt voor het grootste gedeelte of  deze wel of niet weggehaald moet worden. De bult van Banjer zit gelukkig op een plek met ruim voldoende huid en zal niet snel problemen geven, dus alleen bij een snelle groei zal het nodig zijn om Banjer te opereren.