Patiënt van de maand Augustus/September: Zorro

Portret IZorro is een mannelijke Labrador retriever reu van 12 jaar, die bij ons op spreekuur kwam met een dikte bij de teen van zijn linker achterpoot.

Portret IZorro is een mannelijke Labrador retriever reu van 12 jaar, die bij ons op spreekuur kwam met een dikte bij de teen van zijn linker achterpoot. De eigenaren hadden vanaf die tijd geprobeerd de teen schoon te houden met betadine en ook deden zij een beschermende sok om tijdens het lopen. Zorro leek er zelf weinig last van te hebben, likte maar heel af en toe aan de teen en liep gewoon vrolijk mee tijdens zijn wandelingen. Wel tilde hij de poot op bij een harde onregelmatige ondergrond. Ook zijn uithoudingsvermogen bleek niet verslechterd en de eigenaren hadden geen veranderingen gezien met het eten, het drinken en de ontlasting.  Helaas reageerde de dikte Zorro tumor teen 1 itotaal niet op de voorgeschreven antibiotica en na een week zag de teen eruit zoals de foto hier rechts.

Op basis van dit beeld en de ongevoeligheid voor antibiotica konden we niet anders concluderen dat de dikte op Zorro’s teen een tumor moest zijn. Idealiter wil je weten wat voor type tumor dit is, aangezien het gedrag van zo’n tumor kan variëren van zelden uitzaaiend naar zeer agressief. Dit zegt natuurlijk erg veel over de prognose. De eigenaren hadden echter al snel besloten dat ze de tumor sowieso weg wilden laten halen, vanwege de verder goede gezondheid van Zorro.

anatomie teenEnkele dagen later kwam Zorro nuchter bij ons voor zijn operatie. Hij werd onder narcose gebracht en kreeg voor de monitoring een tube in zijn luchtpijp. Via de tube kan ook gasnarcose worden gegeven en/of eventueel beademing worden gestart. Hierdoor ontstaat er een hele stabiele narcose, want ondanks zijn goede gezondheid, blijft Zorro toch 12 jaar oud.  De ondervoet werd geschoren en gewassen en eerst werd er een huidsnede gemaakt rondom de tumor. De teen bestaat uit verschillende kootjes en het is het minst pijnlijk om de teen tussen twee kootjes te amputeren. Hiervoor moeten twee grote bloedvaten worden afgebonden en natuurlijk gaan we ook door spieren en m.n. pezen heen. De foto links laat de anatomie van de teen zien, waarbij de teen van Zorro tussen het blauwe en oranje kootje is geamputeerd. Daarna werd de huid gehecht en ging de poot van Zorro in het verband, zoals te zien is op de foto rechtsonder. Dit heeft twee functies, namelijk voorkomen dat de hond aan de wond kan komen, maarZorro verband het geeft ook wat tegendruk zodat er minder spanning op de hechtingen zal komen. Dit verband werd de volgende 10 dagen regelmatig vervangen Zorro tumor teen 2en de wond gecontroleerd. Het verliep allemaal erg voorspoedig en aan het einde van deze week mogen de hechtingen eruit. Het resultaat en de hechtingen zijn te zien op de foto links. Zorro belast de poot alweer erg goed en komt gelukkig nog steeds erg blij bij ons binnen lopen.