Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Patiënt van de maand Mei: Jerry

portret Jerry IJerry is een ongecastreerde kater van bijna 1 jaar oud, die bij ons werd aangeboden voor zijn castratie. Voordat de katers een narcoseprik krijgen, voelen we onder andere of de testikels allebei aanwezig zijn. Zo weten we zeker dat we met een mannelijke kat te maken hebben en er bestaan ook katers waarbij één of beide testikels niet zijn ingedaald. Helaas voelden we bij Jerry maar één testikel onder de staart zitten......

portret Jerry IJerry is een ongecastreerde kater van bijna 1 jaar oud, die bij ons werd aangeboden voor zijn castratie. Voordat de katers een narcoseprik krijgen, voelen we onder andere of de testikels allebei aanwezig zijn. Zo weten we zeker dat we met een mannelijke kat te maken hebben en er bestaan ook katers waarbij één of beide testikels niet zijn ingedaald. Helaas voelden we bij Jerry maar één testikel onder de staart zitten. Met een mooi woord noemen we Jerry een eenzijdig cryptorche kater.

Normaal zijn de testikels al vlak na de geboorte voelbaar.  Op 6 maanden leeftijd bij de hond en op 8 maanden leeftijd OK Jerrybij de kat is het moment waarop hier niets meer aan kan veranderen. Dan kunnen we dus met zekerheid zeggen dat een hond of kat cryptorch is oftewel één of twee binnenballen heeft. Bij 85% van deze dieren is er één binnenbal en bij 15% zitten beide testikels niet op de juiste plaats. Soms worden deze laatste katers onterecht als vrouwtje aangezien.

Het is erg belangrijk dat katers op tijd gecastreerd worden, omdat ongecastreerde katers eigenlijk niet als huiskat gehouden kunnen worden. Ze kunnen gaan sproeien, zullen veel van huis zijn en de urine heeft een penetrante geur. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon testosteron. Een testikel die niet is ingedaald zit in de buik of in de lies. Hier heerst een hogere temperatuur waardoor er zelfs meer testosteron geproduceerd kan worden dan in de normale testikel. Ook is er een grotere kans dat er in zo’n binnenbal een tumor ontstaat. Extra veel redenen waarom juist deze katers en reuen wel geopereerd moeten worden.

Jerry wondJerry kreeg een diepere narcose dan zijn medekaters met 2 testikels. Dit komt omdat we soms de buik in moeten of een extra snede in de lies moeten maken. Dit vereist ook meer steriliteit en meer eisen aan de instrumenten die we moeten gebruiken. Dit is goed te zien op bovenstaande foto, waarop Jerry wordt geopereerd. Jerry werd van de lies tot aan de navel geschoren en gewassen. Eerst voelen we heel goed de huid van liesopening tot scrotum na. Dit is best een heel secuur karweitje, maar na goed voelen,  bleek de binnenbal bij de liesopening te zitten. Goed nieuws voor Jerry, want zijn buik hoeft hierdoor gelukkig niet open. Hoe dit er uiteindelijk uit komt te zien, wordt duidelijk op de foto aan de linkerzijde.