Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Patiënt van de maand April: Kobie

Kobie portretAls u de lijst van de patiënten van de maand bekijkt, lijkt het net of wij alleen maar honden en katten behandelen. Gelukkig komen bij ons ook regelmatig konijnen en knaagdieren. Afgelopen week kwam wel een heel bijzonder konijn bij ons, genaamd Kobie. Kobie is een vrouwelijk konijn van 2 jaar oud, die sinds een dag alleen nog maar op haar zij lag en niets meer kon eten en drinken....

Kobie portretAls u de lijst van de patiënten van de maand bekijkt, lijkt het net of wij alleen maar honden en katten behandelen. Gelukkig komen bij ons ook regelmatig konijnen en knaagdieren. Afgelopen week kwam wel een heel bijzonder konijn bij ons, genaamd Kobie. Kobie is een vrouwelijk konijn van 2 jaar oud, die sinds een dag alleen nog maar op haar zij lag en niets meer kon eten en drinken. De eigenaresse belde ons erg verdrietig op, omdat ze bang was dat Kobie ingeslapen moest worden. Ze kon direct naar het avondspreekuur komen en eenmaal bij ons bleek er nog behoorlijk wat lawaai uit de doos  te komen.  Toen we de doos openden, zagen we een konijn die maar bleef rondtollen om haar lengte-as. Op het moment dat ze even stil lag, lag ze met een draaiing in haar lijf en had ze een scheve kop. Ze kon niet meer rechtop zitten en leek niet meer te begrijpen wat boven of onder was. Verder had ze nog een prachtige vacht een goede conditie en produceerde ze ook nog mooie grote ronde keutels.

Het rondtollen van konijnen en een scheve kop worden ook wel  hersenverschijnselen genoemd en de meest waarschijnlijke oorzaak hiervan is een parasiet die E. cuniculi heet. Deze parasiet heeft een voorkeur voor hersenweefsel, en veroorzaakt op die manier het rondtollen en de scheve kop. Veel konijnen dragen deze parasiet bij zich, maar het komt maar bij enkele tot uiting. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een stressvolle situatie of als het konijn een andere ziekte doormaakt.  Het is niet mogelijk om bij een levend konijn de diagnose met zekerheid te stellen, maar een konijn met deze verschijnselen wordt wel sterk verdacht. Het is heel belangrijk om direct met behandelen te starten, want hoe langer het rondtollen bestaat, hoe kleiner de kans op volledig herstel.

We geven een injectie tegen de zwelling in de hersenen, waardoor het rondtollen en de scheve kop iets kan verminderen. KobieOok moet natuurlijk de parasiet worden aangepakt met een antiparasiticum, wat voor minimaal 1 maand in de bek moet worden gegeven. Deze medicijnen zorgen helaas niet dat de parasiet helemaal weg gaat, maar wel dat het weer in de rustfase komt en de hersenverschijnselen verminderen. Het is ook mogelijk dat het konijntje voor altijd een in geringe mate een scheve kopstand houdt, maar hier prima mee kan functioneren. Naast de medicijnen is het heel belangrijk dat het konijn zich niet kan bezeren, dit is te zien op de foto hiernaast. We hebben met handdoeken de wanden bekleed en rolletjes handdoeken aan beide zijden van Kobie gelegd. Ook is het belangrijk om eten aan te bieden. Ze kon natuurlijk niet zelf naar het voerbakje lopen, dus hebben we 4-5x op een dag vloeibaar voedsel in een spuit aangeboden. Dat at ze iedere keer met veel enthousiasme op en ze kwam zelfs met haar kopje omhoog als we de spuit weg haalden. Na 3 dagen mocht ze naar huis en de eigenaar zorgt nu zelf voor haar. Ze kan inmiddels recht op zitten en zelf kleine beetjes eten en het tollen gebeurt alleen nog maar als ze wordt opgetild.