Patiënt van de maand Maart: Boemel

Boemel buiten 3iBoemel is een mannelijk gecastreerde kater van bijna 5 jaar oud, die de laatste paar dagen wat moeite had met plassen. Hij ging vaak naar de bak en zat daar dan ook een lange tijd. Toch bleef hij actief en wilde graag wat eten en drinken.....

Boemel is een mannelijk gecastreerde kater van bijna 5 jaar oud, die de laatste paar dagen wat moeite had met plassen. Hij ging vaak naar de bak en zat daar dan ook een lange tijd. Toch bleef hij actief en wilde graag wat eten en drinken.Helaas werd hij dinsdagavond erg sloom, waarbij hij voornamelijk in zijligging lag en niets wilde eten of drinken. De eigenaresse kwam woensdagochtend direct om 9 uur op het inloopspreekuur en onze assistente Fieke waarschuwde mij dat dit wel eens een spoedgeval kon zijn. We besloten Boemel dus even voor te laten, waar de andere mensen in de wachtkamer gelukkig begrip voor konden opbrengen.

Het spoedgeval waar we bang voor waren werd werkelijkheid: Boemel bleek een plaskater. Dit houdt in dat er een verstopping in de urinebuis (de verbinding schema blaas itussen de blaas en de buitenwereld) zit. Hij kon dus niet meer langs deze verstopping plassen, waardoor zijn urine ophoopt in de blaas. De blaas was sinaasappel groot geworden en de wand stond hierdoor erg op spanning. U kunt zich voorstellen dat dit ontzettend pijnlijk is en het gedrag van Boemel goed verklaart. Om deze spoedsituatie zo snel mogelijk te behandelen, hebben we een blaaspunctie gedaan. Dit houdt in dat we met een naald door de buikwand de blaas aanprikken om de grote hoeveelheid urine af te zuigen en zo de spanning om de wand te verminderen. Hiermee is de oorzaak, de verstopping van de urinebuis, natuurlijk nog niet opgelost. Om dit te illustreren ziet u op de schematische tekening rechts de verhouding tussen de nieren (kidney), blaas (bladder) en de penispunt (distal penis). In de uitvergroting is een verstopping bij de penispunt te zien.

foto kristal iBoemel werd opgenomen en in narcose gebracht. Toen hij goed sliep hebben we een soort buisje (katheter) in de plasbuis geplaatst. Dit vergt altijd veel geduld, aangezien de meeste verstoppingen zich direct bij de penispunt bevinden. Gelukkig lukte het om de katheter tot in de blaas in te brengen, waardoor de verstopping werd opgeheven.  Meestal bestaat zo’n verstopping, ook wel plug genoemd, uit kristallen en resten van cellen (rode bloedcellen en ontstekingscellen), die bij een blaasontsteking worden gevormd. Dit bleek ook het geval bij Boemel, toen we de urine onder de microscoop bekeken (zie de foto links). 

De katheter moet 48 uur blijven zitten, waardoor we de blaas kunnen spoelen en de doorgang voor urine gegarandeerd blijft. Om de kristallen op te lossen moet hij op speciaal voer en natuurlijk gaven we hem ook pijnstilling en antibiotica. Helaas werd hij slecht wakker uit de narcose en bleken zijn nierwaarden erg hoog. Dit wordt veroorzaakt door de hoge druk in de blaas, waardoor de nieren geen urine meer kunnen produceren en afvalstoffen in het bloed ophopen. Hij kreeg regelmatig infuusjes en de komende uren werd het erg spannend of Boemel het zou redden. Meer dan datBoemel opname i konden we niet, aangezien we de oorzaak van de hoge nierwaarden (de plug) al hadden weggehaald. Nu moesten de nieren het bloed weer zelf gaan zuiveren.

Gelukkig knapte hij zienderogen op en de volgende dag werden wij begroet met enthousiast gemiauw en veel kopjes. Het eten was niet aan te slepen en Boemel mocht na 48 uur weer lekker met de eigenaresse mee naar huis. Zij weet nu goed waar ze op moet letten en Boemel zal zijn hele leven op speciaal voer moeten blijven. Gelukkig vindt hij het heerlijk, dus voor hem is dat geen straf.