Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn


Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
 
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:00-17:00
Zaterdag (op afspraak)
10:00-13:00
Inloopspreekuur:
Maandag t/m vrijdag
09:00-09:30
13:30-14:30
Maandag en woensdag
19:00-20:00
Buiten onze inloopspreekuren werken wij op afspraak.

 


Kliniek De Goorn


Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
 
Openingstijden:
Maandag & Woensdag 
08:30-17:00
Dinsdag & Donderdag
10:00-19:00
Vrijdag
08:30-18:00
Op deze vestiging werken wij uitsluitend op afspraak en hebben wij géén inloopspreekuur.
 
Buiten de genoemde openingstijden: bel naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.


Patiënt van de maand Februari: Buddhi

buddhi 1Buddhi is een mannelijke gecastreerde Europese korthaar van 18,5 jaar oud. Hij kwam voor zijn jaarlijkse vaccinatie en uiteraard hoort daar ook een uitgebreide controle bij. De eigenaar vertelde ons dat Buddhi minder goed zijn achterpoten gebruikt bij het springen.

buddhi 1Buddhi is een mannelijke gecastreerde Europese korthaar van 18,5 jaar oud. Hij kwam voor zijn jaarlijkse vaccinatie en uiteraard hoort daar ook een uitgebreide controle bij. De eigenaar vertelde ons dat Buddhi minder goed zijn achterpoten gebruikt bij het springen.

Bij de algemene check viel ons op dat de bespiering van de achterpoten duidelijk minder was geworden. Dit heeft bij de oudere kat vaak te maken met artrose, dit geeft pijn waardoor de achterpoten minder worden gebruikt en de spieren zullen slinken. Hoe minder spieren hoe meer druk op de gewrichten, waardoor de artrose zal verergeren.  Dit is dus een vicieuze cirkel, die vertraagd kan worden met een ontstekingsremmer/pijnstiller

In principe zijn dit hele veilige medicijnen, maar het isbuddhi bloed 2 wel van belang dat de nieren helemaal in orde zijn. Toen we dit bespraken, vertelde de eigenaar ons dat Buddhi altijd graag zijn bakje leeg at, maar dat hij wel wat meer aan het drinken en plassen was. Veel drinken en plassen kan veroorzaakt worden door een nierprobleem, dus reden te meer om dit eerst goed uit te zoeken. We namen bloed af bij Buddhi en binnen een uur hadden we de uitslag. Het bleek dat Buddhi wel degelijk verhoogde nierwaarden had, wat duidt op slecht functionerende nieren.

De nieren bestaan uit allemaal functionele eenheden (dit noemen we voor het gemak even fabriekjes). Als door onbekende oorzaken steeds meer fabrieken uitvallen, moeten de overige fabrieken steeds harder werken, waardoor deze ook sneller zullen sneuvelen. Als 75% van de fabrieken kapot zijn, ontstaan verhoogde nierwaarden in het bloed en zal de urine steeds wateriger worden. Hierdoor heeft een kat met nierfalen een verhoogde kans op uitdroging. Met  niermedicatie en nierdieet kunnen we de nog werkende fabriekjes ondersteunen, zodat deze minder snel  kapot zullen gaan. Verder besloten we geen ontstekingsremmer/pijnstiller te geven, omdat dit de nierfunctie juist kan verminderen.

Buddhi weegschaalHet was wel een geluk bij een ongeluk dat we het nierfalen hadden gediagnostiseerd, voordat de eetlust was verminderd. Hierdoor heeft Buddhi een veel grotere kans op nog een lang en prettig leven. Na 3 weken medicatie en nierdieet, kwam Buddhi bij ons op controle. Natuurlijk moest hij ook op de weegschaal en bleek zijn gewicht stabiel. Ook namen wij opnieuw bloed af en waren de nierwaarden al aardig gedaald. De medicijnen en het nierdieet slaan dus aan en Buddhi voelt zich nog steeds de koning in huis.