Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Patiënt van de maand Januari: Tessa

tessa portret 2Tijdens het afgelopen dienstweekend werden wij gebeld door een bezorgde fokker van een Amerikaanse Akita pup van 6 weken oud. Er kwam bloederig vocht uit haar anus en ze had 1 keer gebraakt. Ook had ze al een tijdje geen ontlasting gehad, maar gelukkig bleef ze wel eten......

tessa portret 2Tijdens het afgelopen dienstweekend werden wij gebeld door een bezorgde fokker van een Amerikaanse Akita pup van 6 weken oud. Er kwam bloederig vocht uit haar anus en ze had 1 keer gebraakt. Ook had ze al een tijdje geen ontlasting gehad, maar gelukkig bleef ze wel eten. Een pup die braakt en bloederig vocht uit de anus heeft, is voor ons wel een teken van alarm en gelukkig kwam de eigenaar snel naar ons toe. Hier op tafel bleek het een attente pup met een goede temperatuur en bloedcirculatie. Ze was dus niet in shock. Wel bleek ze ontzettend pijnlijk toen we in haar buik wilden voelen. Ze begon erg te piepen en bij het aftasten van de buik werd een dikte in de buik vlak achter de maag gevoeld.

We besloten snel een röntgenfoto te maken en tessa rofowe zagen erg veel gas in de buik, dit is te zien als zwarte vlekken op de foto hiernaast. Dit is een bewijs van een obstructie in de darmen. Er zijn verschillende oorzaken van een obstructie in de darm, zoals het eten van een vreemd voorwerp (bijv. speelgoed) of een invaginatie. De eigenaar vertelde ons dat ze geen vreemde voorwerpen kon hebben gegeten en ons vermoeden van een invaginatie werd steeds sterker. Bij een invaginatie stulpt een darmdeel in een ander darmdeel in. Dit is op onderstaand plaatje schematisch weergegeven.
invaginatie 1

De enige manier om dit op te lossen is met chirurgie. We moesten dus zo snel mogelijk de buik openen en de invaginatie opsporen. Tessa werd onder anesthesie gebracht en de eigenaren gingen gespannen naar huis. Gelukkig hadden we de invaginatie snel gevonden, maar het bleek erger dan verwacht. Het stuk ingestulpte darmdeel was wdarminvaginatieel 20 cm lang en we kregen dit er onmogelijk uit gemasseerd. Dit is te zien op de foto aan de rechterkant. Door een stuk darmdeel in te snijden, konden we dit stuk er wel uithalen en hebben we dit moeten amputeren. We moesten dus wel 2 darmdelen tegen elkaar aan hechten en het gat in de buitenste darm hechten.
Daarna mocht ze haar roes uitslapen en mocht ze met veel instructies weer mee naar de eigenaren. Ze moesten haar bijvoorbeeld om de 1,5 uur een kleine hoeveelheid eten geven, zodat het gehechte darmdeel niet teveel op spanning komt te staan en ze moest rust krijgen. Ze mocht dus voorlopig niet met haar broertjes en zusjes spelen.  Ook kregen zij veel medicijnen mee, waaronder natuurlijk pijnstilling. Ook kunt u zich voorstellen dat de buik wordt blootgesteld aan bacteriën uit de darm als deze wordt geopend. Antibiotica waren dus absoluut noodzakelijk. 
Gelukkig herstelde Tessa erg vlot en de eigenaren moesten erg hun best doen om haar rust te laten houden. Inmiddels is ze volledig hersteld en mag ze binnenkort naar de nieuwe eigenaar.