Patiënt van de maand December: Merel

portret Merel IMerel is een vrouwelijke labrador retriever van bijna 1,5 jaar oud. De eigenaren zijn sinds gisteren een grote zwarte sportsok kwijt en ze zijn erg bang dat Merel dit heeft opgegeten. De eigenaren hebben haar namelijk wel vaker betrapt met haar neus in de wasmand en een sok in haar bek ...

 

portret Merel IMerel is een vrouwelijke labrador retriever van bijna 1,5 jaar oud. De eigenaren zijn sinds gisteren een grote zwarte sportsok kwijt en ze zijn erg bang dat Merel dit heeft opgegeten. De eigenaren hebben haar namelijk wel vaker betrapt met haar neus in de wasmand en een sok in haar bek.

Bij het lichamelijk onderzoek werden  geen afwijkingen gevonden en ook bij het voelen in de buik was zij niet pijnlijk. Wel vertelde de eigenaar dat zij vrij regelmatig haar eten uitbraakte, waarna ze wel direct weer wilde eten. We waren er niet gerust op en besloten samen met de eigenaar een röntgenfoto van de buik te maken. Op de röntgenfoto hieronder was in het gebied van de maag een onregelmatige vlokkerige structuur te zien (zie pijl), wat zou kunnen overeen komen met een sok. Merel Veltman lateraal I
Op basis van deze röntgenfoto hebben we eerst besloten om Merel te laten braken met een braakmiddel wat we direct in het bloedvat spuiten. Helaas braakte ze de sok niet uit en moesten wij samen met de eigenaar de beslissing maken om een kijkje in de buik te nemen. Zo’n sok in de maag kan natuurlijk heel veel schade veroorzaken zoals braken, misselijkheid en maagzweren, maar de meest gevaarlijke situatie ontstaat als een stukje sok verder de darmen in gaat en hier voor een verstopping zorgt. Dat is een spoedsituatie, waarbij de hond erg slecht de narcose en de operatie in gaat. Dit wil je dus ten alle tijden voorkomen.

Merel werd onder narcose gebracht en we hebben een snede gemaakt, die net onder het borstbeen begon, de plek van de maag. De maag zag er van buiten goed uit en gelukkig bleek de binnenkant ook niet afwijkend te zijn. Dit is erg belangrijk, omdat in de maag natuurlijk een zeer zuur milieu heerst, wat anders voor maagzweren kan zorgen.  Wel haalde we de ene na de andere sok eruit! Uiteindelijk bleken er 5 sokken in te zitten, waarvan 2 paartjes, waardoor de eigenaar deze niet zo snel had gemist. Deze ziet u hieronder.

Operatie Merel 3 ISokken IHet is dus ook niet zo verwonderlijk dat Merel af en toe moest braken na het eten. Dan zat de maag gewoon weg te vol. Daarna moest de maag natuurlijk goed gehecht worden, dit hebben we in 2 lagen gedaan. Het is namelijk heel gevaarlijk als er maaginhoud met de zure maagsappen vrij in de buik terecht komt, waardoor er een levensbedreigende buikvliesontsteking kan ontstaan.
Na de operatie mocht Merel haar roes uitslapen en kreeg ze antibiotica, pijnstilling en iets tegen de misselijkheid mee. Ook mochten de eigenaren haar maar kleine beetjes eten tegelijk geven. Je wilt namelijk dat er zo min mogelijk spanning op de maaghechtingen komt te staan. Dit hebben de eigenaren goed opgevolgd en ze doen ontzettend hun best om te voorkomen dat Merel weer bij sokken in de buurt kan komen!