Patiënt van de maand november: Puk

Puk I2Puk is een mannelijke kater van 14 jaar, die de laatste tijd erg veel gewicht verloor. In zijn zwaarste periode woog hij maar liefst 7,6 kg en dit was nu verminderd naar 5,1 kg. Natuurlijk is dit laatste een mooier gewicht voor hem, maar de eigenaren hadden hier niet hun best voor gedaan.

Puk I2Puk is een mannelijke kater van 14 jaar, die de laatste tijd erg veel gewicht verloor. In zijn zwaarste periode woog hij maar liefst 7,6 kg en dit was nu verminderd naar 5,1 kg. Natuurlijk is dit laatste een mooier gewicht voor hem, maar de eigenaren hadden hier niet hun best voor gedaan. Puk at nog steeds hetzelfde als altijd, maar viel toch af. Veel eigenaren schuiven dit dan af op de leeftijd. Wij horen vaak “ach, maar hij is ook al oud”, “oudere katten vallen toch altijd af”, maar hier zijn wij het zeker niet meer eens. Ouderdom is namelijk geen ziekte. Er is altijd een onderliggend probleem waarom een oudere kat afvalt en gelukkig hadden deze eigenaren dat goed door en zochten zij hulp bij ons.

Bij navraag was Puk misschien ook wat meer gaan drinken, maar over ontlasting en urine konden de eigenaren helaas niets zeggen. Bij het lichamelijk onderzoek konden wij weinig vinden wat het afvallen kon verklaren. Bij de oudere kat die afvalt en wat meer gaat drinken speelt er vaak een nierprobleem, schildklierprobleem, suikerziekte of een hartprobleem. De eerste 3 ziektes kunnen wij diagnostiseren met behulp van bloedonderzoek. Al snel besloten wij samen met de eigenaar om wat bloed bij hem af te nemen. Hoe dit in zijn werk gaat, is te zien op onderstaande foto's. Eerst scheren we wat haren weg uit de hals zodat we het bloedvat goed kunnen zien en we zo schoon mogelijk kunnen werken.

Bloed 1bloed 2bloed 3

Als we voldoende bloed hebben verzameld, kunnen we dit direct onderzoeken in ons eigen laboratorium. Dit heeft als voordeel dat we de kosten zo laag mogelijk kunnen houden, maar vooral dat u binnen een uur een uitslag heeft.

De bloeduitslag van Puk

De uitslagen staan hierboven weergegeven. Als de waarden UREA en CREA verhoogd zijn, betekent dit een probleem met de nieren. Dit was bij Puk niet het geval. Ook valt de GLU binnen de normaalwaarde, wat inhoudt dat er geen suikerziekte speelt. Wel is te zien dat de ALT licht verhoogd is. Dit is een leverwaarde, wat kan duiden op een ziekte van de lever, maar wat ook vrij komt bij een ander probleem in het lichaam. Dit is dus weinig specifiek en hier kunnen we geen diagnose aan vast plakken. Ook hebben we de T4 getest, dit is het zogenaamde schildklierhormoon. Dit is bij Puk onmeetbaar hoog, wat inhoudt dat de schildklier te veel van dit hormoon aanmaakt. Dit wordt veroorzaakt door een goedaardige tumor. Op onderstaande plaatje is de lokalisatie van de schildklieren te zien, de linkerschildklier is hier duidelijk vergroot.
schildklierDoor en te snel werkende schildklier gaan alle stofwisselingsprocessen in het lijf in sneltreinvaart. Hierdoor vallen deze katten af ondanks goede eetlust, drinken ze te veel en kunnen ze een mottige vacht krijgen en diarree. Ook kunnen er gedragsveranderingen optreden. U kunt zich voorstellen dat als alles in sneltreinvaart gaat, de organen het extra zwaar gaan krijgen. Dit is de verklaring voor de hoge ALT waarde, de lever krijgt als het ware een opdonder. Ook voor het hart en de nieren is deze situatie zwaar, omdat de bloeddruk vaak hoog is.
Als hier niets aan wordt gedaan, wordt de kat steeds zwakker en kan hij hier uiteindelijk aan overlijden. De meest gangbare behandeling is met een schildklierremmer. Dit moet 1x per dag gegeven worden in de vorm van een klein smakeloos tabletje. Daarna is het wel belangrijk om de schildklierwaarde na 1 maand opnieuw te bepalen. Het is namelijk mogelijk dat de startdosering niet voldoende is en dat deze nog verhoogd moet worden. Als de kat eenmaal goed is ingesteld, is het aan te bevelen om iedere 6 maanden de schildklierwaarde te bepalen. Dit komt omdat de goedaardige tumor blijft groeien en dus meer schildklierhormoon gaat produceren, waardoor het mogelijk is dat de dosering na 6 maanden weer bijgesteld moet worden.