Patiënt van de maand Oktober: Gijs

Gijs (zonder staart)Gijs is een gecastreerde kater van 1 jaar oud, die ons werd aangeboden tijdens de weekenddienst. Hij kwam extreem pijnlijk thuis, waarna de eigenaren ...

Gijs (zonder staart)Gijs is een gecastreerde kater van 1 jaar oud, die ons werd aangeboden tijdens de weekenddienst. Hij kwam extreem pijnlijk thuis, waarna de eigenaren met spoed naar ons kwamen gereden. Hier op tafel was Gijs erg aan het hijgen en ging direct op zijn zij in een hoekje liggen. Hij bleek niet te onderzoeken vanwege extreme pijnlijkheid aan de achterhand. Wel viel op het eerste gezicht op, dat er een bobbel boven op de rug zat. Nadat we gecontroleerd hadden dat de pols, slijmvliezen en hart niet afwijkend waren, hebben we Gijs onder narcose gebracht.
Onder narcose konden we wel goed de achterpoten en de staart bevoelen. De achterpoten voelden goed aan en iedere beweging was mogelijk. Toen we ons op de staart concentreerde, bleek deze wat slap te hangen, waarbij onnatuurlijke bewegingen mogelijk waren. Op basis van deze bevindingen, dachten wij aan een gebroken staart, om de plek van de fractuur te bepalen en hoe het gebroken was, is een röntgenfoto gemaakt.

Röntgenfoto GijsDe röntgenfoto hiernaast maakt duidelijk dat de staart midden door een wervellichaam is gebroken en dat hierbij duidelijk veel zwelling is ontstaan (die witte bobbel, boven de fractuur). Hoogstwaarschijnlijk is dit ontstaan doordat over de staart is gereden en Gijs zich in paniek heeft proberen los te trekken. De breuk bevindt zich op een plaats waar ook meerdere zenuwen uittreden van anus en blaas, door de trekkracht is het ook mogelijk dat deze beschadigd zijn.
De enige manier om Gijs van deze pijn af te helpen is door de staart boven de breuk te amputeren, hier lopen ook spieren die voor de besturen van de anus zorgen. Kortom erg spannend hoe en of Gijs goed zal herstellen.
Na de operatie hebben we een katheter geplaatst om te voorkomen dat de blaas overvol kan lopen. Ook gaven we laxeermiddelen om te zorgen dat het ontlasten zo soepel mogelijk zou verlopen. Natuurlijk moest de wond met de hechtingen ook goed schoongemaakt worden. Dit ziet u op onderstaande foto.

Behandeling Gijs.

Er braken spannende tijden aan, maar na een aantal dagen mocht de katheter eruit en heeft Gijs grote plassen op de bak gedaan. Ook de ontlasting was inmiddels op gang gekomen. Helaas kreeg Gijs een aantal dagen later een terugval. Hij werd sloom en zijn blaas bleek te zijn vol gelopen. Bij het leegdrukken van de blaas op de praktijk, bleek de straal urine erg klein en prompt kwam er een stolsel mee. Hierna werd de straal breder. Helaas ging het plassen niet vanzelf en hebben we 3 dagen de blaas moeten legen. Gelukkig ging het daarna beter en heeft Gijs opnieuw zonder problemen kunnen plassen. Vanaf dit moment ging het herstel erg vlot en zijn de muizen en vogels in de buurt opnieuw niet meer veilig.