Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Wijziging openingstijden en geen inloopspreekuren meer

Per 1 januari 2020 zullen onze openingstijden veranderen. Wij hebben dan geen inloopspreekuren meer en zullen nog alleen op afspraak werken. Uiteraard kunt u wel gewoon binnen lopen voor het wegen van uw dier of voor het ophalen van voer/medicijnen.

Om een afspraak te maken kunt u ons altijd bellen op 0229-265005 (Hoorn) of op 0229-507025(De Goorn). Vaak kunt u dan dezelfde dag nog terecht om uw dier na te laten kijken. 

Dierenarts kiezen

Naar aanleiding van een artikel van VetVisuals.

https://www.vetvisuals.com/lms/moodle/mod/book/view.php?id=2230

Hoe kies ik een goede dierenartsenpraktijk?

Misschien bent u voor het eerst in uw leven trotse eigenaar geworden van een huisdier en bent u op zoek naar een fijne dierenarts. Misschien heeft u juist al ruimschoots ervaring met dierenartsen en weet u precies wat u zoekt in een dierenartsenpraktijk. Het kan zijn dat u al jarenlang naar een en dezelfde dierenarts gaat, maar het kan ook zijn dat u regelmatig met uw dier verschillende dierenartsen bezoekt. Dit laatste kan financiële redenen hebben (de prijzen variëren nou eenmaal per praktijk) of het kan puur vanuit praktisch oogpunt zijn (de praktijk die op dat moment in verband met huis of werk het dichtst bij is).

Lees meer: Dierenarts kiezen

Laparoscopische operaties/sterilisaties

foto laparoscopie IWij hebben de mogelijkheid om naast de reguliere open buik operaties, te opereren via een laparoscoop. Dit is beter bekend onder de term kijkoperatie. Hieronder geven we een overzicht hoe een laparoscopische ingreep in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn t.o.v. de reguliere open buik operaties. U zult dit met name kennen van de laparoscopische sterilisaties, maar hieronder kunt u lezen dat er ook nog andere toepassingen zijn.

Wat is een laparoscopische operatie?
Bij een laparoscopische operatie worden er twee kleine gaatjes in de buik gemaakt van ongeveer 5 mm in diameter.  Deze gaatjes worden gebruikt  om een camera met een lichtbron en verschillend instrumentarium in de buik te kunnen brengen. De camerabeelden worden op een groot computerscherm getoond, waardoor de verrichtingen heel nauwkeurig bij te sturen zijn.

Voordelen van een laparoscopische operatie/sterilisatie:
- De laparoscopische operatie geeft minder pijn dan een normale open buikoperatie. Uit onderzoek is gebleken dat het dier na de operatie 65% minder pijn zal ervaren.
- De kleine gaatjes van de laparoscopische operatie genezen sneller, waardoor er minder kans is op irritatie en/of ontstekingen.
- Uit een groot onderzoek is gebleken dat de nieren, de longen, de darmbewegingen en het immuunsysteem minder belast worden tijdens een laparoscopische operatie dan tijdens een open buik operatie.
- Doordat de camera in de buik alle handelingen op een sterk vergrotend computerscherm zichtbaar maakt, is het overzicht voor de dierenarts beter en wordt er veel preciezer gehandeld.

Het nadeel van een laparoscopische sterilisatie:
- Als de hond een sterk afwijkende baarmoeder of eierstokken heeft, dus als deze vergroot of verdikt zijn, of ontstoken met vocht erin, dan zal deze toch verwijderd moeten worden. Dit houdt in dat de buik dan alsnog geopend moet worden.

Operaties waarvoor laproscopie gebruikt kan worden:
- Sterilisatie van hond en kat
- Het verwijderen van een binnenbal bij de reu of de kater
- Blaasonderzoek en blaasstenen verwijderen
- Biopten nemen van bijvoorbeeld lever, pancreas, darmen en nieren
- Het vastzetten van de maag ter preventie van een maagkanteling

Zie ook het krantenartikel in het Noord-Hollands Dagblad van 19 augustus 2015:

Chocolade vergiftiging

chocolade-hondjesMomenteel erg actueel door de chocolade pepernoten en chocolade kerstkransjes, maar eigenlijk ligt het gevaar altijd op de loer. Denkt u aan Pasen, de paaseitjes, een doosje Merci, dat u heeft gekregen, of gewoon lekkere bonbons op de salontafel. Chocolade! De meeste mensen vinden het heerlijk, maar wist u dat chocolade giftig kan zijn voor uw trouwe viervoeter?!

Waarom is chocola zo schadelijk voor de hond?
In chocolade zit het stofje theobromine, wat de hond niet kan omzetten en uitscheiden zoals wij dat kunnen. Deze stof werkt o.a. op het centraal zenuwstelsel en de hartspier, waardoor de hond doodziek kan worden.

Verschijnselen
De eerste verschijnselen van een chocolade vergiftiging beginnen een aantal uur na de inname van chocolade en kunnen erg variëren. Het ligt eraan of de maag zich al aan het “legen” is, waardoor de giftige stof al wordt opgenomen in het lichaam. In het begin kan de hond nerveus en hijgerig zijn en heeft hij last van zijn buik. Vaak volgt braken en diarree. Ook is het mogelijk dat  hartritmestoornissen en neurologische verschijnselen ontstaan, wat uiteindelijk kan leiden tot coma en het overlijden van de hond.  De ernst van de verschijnselen is weer afhankelijk van het gewicht van de hond, de hoeveelheid opgenomen chocolade en het type chocolade.

Hoe te handelen?infuus hond
Wanneer u denkt dat uw hond chocolade heeft gegeten, twijfel dan niet en neem direct contact op met een dierenarts. Hoe eerder de hond bij een dierenarts is, hoe beter. De maag leegt zich binnen een aantal uur en de chocolade wordt naar de darmen getransporteerd. Daar wordt de theobromine opgenomen. Door de hond zo snel mogelijk te laten braken, kunnen we deze opname zoveel mogelijk minimaliseren. Wat al in de darmen terecht is gekomen, kunnen we binden aan actieve kool. Helaas zijn de verschijnselen soms al zo erg dat een infuus en opname noodzakelijk kunnen zijn.

U begrijpt dat haast is geboden bij het eten van chocolade, maar voorkomen is altijd beter dan genezen!