Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Huidschimmelinfectie

Bij een huidschimmelinfectie (dermatophytose) worden de huid en haren aangetast door huidschimmels. Het is een aandoening met sterk wisselende symptomen.

Een huidschimmelinfectie kan worden vastgesteld met microscopisch onderzoek of d.m.v. een schimmelkweek. Als een kat een huidschimmelinfectie heeft, moet hij altijd behandeld worden. Huidschimmel is namelijk besmettelijk voor andere dieren maar ook voor mensen.

Wat is de oorzaak van een schimmelinfectie?
De infectie wordt overgebracht door sporen van de schimmel. Dieren kunnen zich besmetten door contact met haren en schilfers van een ander geïnfecteerd dier of een besmette omgeving of voorwerpen, zoals

- kammen
- borstels
- nagelknippers
- ligkussen

De sporen hechten zich aan de huid en vormen schimmeldraden die de huid en haren binnendringen. Een kat die zich goed wast, verwijdert de schimmelsporen voordat ze binnen kunnen dringen. Bij langharige katten lukt dit minder goed, daarom hebben langharige katten vaker last van huidschimmelinfecties. Een volwassen (kortharige) kat heeft een goede weerstand tegen het binnendringen van de schimmel. Bij jonge katten is deze weerstand nog niet goed ontwikkeld, daarom zijn zij ook gevoeliger voor huidschimmelinfecties. Ook als de huid beschadigd wordt door bijvoorbeeld parasieten zoals vlooien, kan de schimmelinfectie sneller aanslaan.

Schimmelinfectie
Wat zijn de klachten?
Katten met een huidschimmelinfectie kunnen uiteenlopende klachten hebben van een mottige vacht en enkele kale plekjes tot uitgebreide ontsteking van de huid. Ook zijn er dieren die helemaal geen huidafwijkingen vertonen, de zogenaamde dragers. Langharige katten, zoals de Perzische kat en de Noorse boskat zijn vaak zulke symptoom loze dragers.

Bij de mens wordt een huidschimmelinfectie vaak ringworm genoemd, door de ronde, zich uitbreidende en vanuit het midden genezende plekken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt dit bij de kat echter maar weinig voor. Schimmel veroorzaakt in principe geen jeuk, tenzij de huidschimmelinfectie heeft geleid tot een min of meer ernstige ontsteking van de huid met ook korstvorming.

Wat moet u doen als uw kat een huidschimmelinfectie heeft?
Dieren met een schimmelinfectie moeten altijd behandeld worden vanwege het risico van besmetting van de mens en andere dieren in de omgeving van het huisdier. Niet alleen de besmette dieren (dus ook de dragers), maar ook de omgeving moeten behandeld worden. In de meeste gevallen is een langdurige behandeling nodig voordat het dier volledig vrij van schimmels is.