Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn

Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:    09:00 - 19:00
Dinsdag:     09:00 - 17:00
Woensdag:  09:00 - 19:00
Donderdag: 09:00 - 17:00
Vrijdag:       09:00 - 17:00
Zaterdag:    10:00 - 13:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten. 


Kliniek De Goorn

Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
informatie@vankoptotstaart.nl

 

U kunt bellen of e-mailen voor een afspraak.

 

Openingstijden:
Maandag:     08:30 - 17:00
Dinsdag:      10:00 - 19:00
Woensdag:   08:30 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 19:00
Vrijdag:       08:30 - 18:00

Bel buiten de genoemde openingstijden naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.

 


Konijnen

Veel problemen tussen mens en konijn ontstaan doordat het baasje niet afdoende rekening houdt met wat het konijn wil of nodig heeft. Dat komt eerder voort uit onwetendheid dan onwil. Ook kan het konijn "ongewenst" gedrag vertonen vanwege pijn/ongemak.

Veel problemen tussen mens en konijn ontstaan doordat het baasje niet afdoende rekening houdt met wat het konijn wil of nodig heeft. Dat komt eerder voort uit onwetendheid dan onwil. Het konijn kan niet praten, dus wij begrijpen niet zonder meer wat het wil. Andersom gezien kan het konijn echter ook niet raden dat wij het niet snappen. Dat kan gemakkelijk een boos, bang of gestrest dier opleveren.

Een konijn is een prooidier

Dat een konijn snel zo reageert komt omdat het in het wild een prooidier is voor veel roofdieren en dus veel bedreigd wordt. Het is daardoor permanent op zijn hoede en gaat snel over tot een verdedigende reactie of vluchtgedrag. Optillen vinden konijnen eng, als een konijn in de natuur opgetild wordt, betekent dat zijn dood. Geen enkel konijn vind optillen echt leuk. Laat uw konijnen dus ook zo veel mogelijk met de pootjes op de grond staan. Soms is het echter nodig om opgetild te worden. Maak dat dan zo leuk mogelijk. Geef iets lekkers tussendoor als uw konijn het aan wil nemen, of anders na afloop.

Gedrag bij pijn/ongemak

Lusteloosheid: Is uw konijn normaal levendig en actief, maar blijft hij nu stil in een hoekje zitten? Dan voelt uw konijn zich niet oké. Het is belangrijk dat een konijn goed levendig is.

Slap als u hem/haar optilt: Een konijn hoort niet slap te zijn als je hem optilt, maar altijd wat weerstand te geven.

Zwaaien met het hoofd: Het konijn wiegt het hoofd heen en weer. Dit doen sommige konijnen die niet zo heel goed kunnen zien. Het kan ook op een oorontsteking of parasiet in de hersenen wijzen.

Knarsetanden: Dit kan twee dingen betekenen. Of uw konijn heeft erg veel pijn, of het is erg gelukkig. Je kunt het dan vergelijken met het spinnen van een kat.

Slecht of niet eten:  Als een konijn niet goed eet, raadpleeg ons dan zo snel mogelijk. 24 uur niet eten kan dodelijke gevolgen hebben voor een konijn!

Hormonaal gedrag

Wij raden het aan om uw konijnen te laten castreren of steriliseren. Konijnen zijn sociale dieren. Het liefst hebben ze een vriendje of vriendinnetje. Omdat rammen moeilijk samen gehouden kunnen worden en voedsters lastig te koppelen zijn is de beste combinatie een gecastreerde ram en een (bij voorkeur ook gecastreerde) voedster.

Is de voedster gecastreerd en de ram niet, dan zal de ram onder invloed van zijn hormonen, oneindig op de voedster blijven rijden en zal de voedster dus eindeloos door de ram worden lastiggevallen. Meestal uit dat in continue strijdt.

Een ram kan zeker tot 2 weken na de castratie nog bevruchten, wacht dus met koppelen tot de castratie 3 weken geleden was. Uw konijn zal minder rijden en stopt in de meeste gevallen met sproeien. Ook wordt een konijn soms aanhankelijker en soms iets minder druk. Dit is voor de onderlinge band van de konijnen ook beter.

Konijnen belangen

Wanneer u een juiste omgeving voor uw konijnen creëert voorkomt u al een hoop "ongewenst gedrag".