Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn


Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
 
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:00-17:00
Zaterdag (op afspraak)
10:00-13:00
Inloopspreekuur:
Maandag t/m vrijdag
09:00-09:30
13:30-14:30
Maandag en woensdag
19:00-20:00
Buiten onze inloopspreekuren werken wij op afspraak.

 


Kliniek De Goorn


Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
 
Openingstijden:
Maandag & Woensdag 
08:30-17:00
Dinsdag & Donderdag
10:00-19:00
Vrijdag
08:30-18:00
Op deze vestiging werken wij uitsluitend op afspraak en hebben wij géén inloopspreekuur.
 
Buiten de genoemde openingstijden: bel naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.


Teken

Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn. Ook voor de mens. Een teek kan namelijk verschillende ziektes overbrengen. Als uw dier een teek heeft: Trek nooit zomaar aan de teek!

Teken komen vooral voor op de zandrijke gronden, zowel in de het bos als het struikgewas. De jonge stadia van de teek, nymphe, zitten ook wel in het wat hogere gras.

Ze laten zich op de vacht vallen van een warmbloedig dier, als deze voorbij loopt; bv. mens, hond en kat. Eenmaal belandt op u of uw huisdier zuigen ze zich vast in de huid en drinken zich vol bloed. Ze zuigen zich in een week tijd vol, laten zich dan vallen en leggen vervolgens duizenden eitjes.

teek

Behalve dat het onprettig is dat teken zich vast zuigen in de huid en bloed zuigen, kan een tekenbeet ook gevaarlijk zijn. Ook voor de mens. Een teek kan namelijk de Ziekte van Lyme en Babesiosis overbrengen.  Overdracht van de verwekker van de genoemde ziekten vond voorheen voornamelijk plaats in gebieden rondom het Middellandse Zeegebied.  Maar sinds een paar jaar is de teek, die deze ziekten overbrengt, ook opgedoken in Nederland. Een goede preventie is daarom uitermate belangrijk!

Honden welke de Babesia-infectie hebben opgelopen vertonen vaak de volgende symptomen; sloomheid, koorts, verlies van eetlust, braken, gele slijmvliezen, verkleurde roestbruine urine, opgezwollen ledematen en kreupelheid (en in een verder stadium; bloedarmoede, zenuwstoornissen, shock, coma en overlijden). De verwijderde teek kan eventueel opgestuurd worden voor onderzoek op ziektes. 

Preventie
Het beste kunt u ervoor zorgen dat uw dier geen teken oploopt. Goede middelen hiertegen zijn Vectra3D en Nexgard. Deze werken tevens tegen vlooien. De Vectra3D werkt ook meteen tegen het zogenaamde zandvliegje, belangrijk wanneer de hond mee gaat naar een land rondom het Middellandse Zeegebied. Voor de kat hebben we de Stronghold PLUS. 

Als uw dier een teek heeft
Trek nooit zomaar aan de teek. Er kunnen makkelijk lichaamsdelen (monddelen/poten) van het dier achterblijven die een ontsteking kunnen veroorzaken. Draai de teek er met duim en wijsvinger uit of gebruik een speciale tekentang.

tekentang

Verdoof de teek nooit vooraf met alcohol!!!

Een tekenbeet geeft altijd een ontstekingsreactie. Dat ziet eruit als een klein rood bultje. Als u de teek heeft verwijderd, kunt u het wondje schoonmaken met Betadine.