Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn


Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
 
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:00-17:00
Zaterdag (op afspraak)
10:00-13:00
Inloopspreekuur:
Maandag t/m vrijdag
09:00-09:30
13:30-14:30
Maandag en woensdag
19:00-20:00
Buiten onze inloopspreekuren werken wij op afspraak.

 


Kliniek De Goorn


Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
 
Openingstijden:
Maandag & Woensdag 
08:30-17:00
Dinsdag & Donderdag
10:00-19:00
Vrijdag
08:30-18:00
Op deze vestiging werken wij uitsluitend op afspraak en hebben wij géén inloopspreekuur.
 
Buiten de genoemde openingstijden: bel naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.


Teefje met diabetes

Bodhi, een teefje dat suikerziekte krijgt door herhaalde loopsheden

Bodhi, een teefje dat suikerziekte krijgt door herhaalde loopsheden

Wie?

Hond Bodhi, een kruising van 11 jaar oud, vrouwelijk en ongesteriliseerd.

DSC08158

Symptomen:

  • Veel drinken met grote plassen in huis
  • 6 weken geleden voor het laatst loops geweest
  • Klinisch geen afwijkingen

Onderzoeken:

Om de oorzaak van het vele drinken en plassen te achterhalen werd er een bloedonderzoek verricht. Uit de uitslag werd meteen al duidelijk wat Bodhi’s oorzaak was van het vele plassen klachten.

In het bloedonderzoek waren alle waarden normaal behalve het glucosegehalte van het bloed. Het glucosegehalte van het bloed is de suikerconcentratie in het bloed.

Normaal ligt het glucosegehalte van het bloed tussen de 3.9 mmol/L en de 7.9 mmol/L. Bodhi had echter een waarde van 19.7 mmol/L.

Bodhi heeft dus suikerziekte. Omdat Bodhi niet gesteriliseerd is en de suikerziekte is opgetreden enkele weken na de loopsheid is deze suikerziekte te vergelijken met zwangerschapssuikerziekte bij de mens. Hieronder wat extra uitleg over deze aandoening.

Zwangerschapssuikerziekte bij de hond:

Bij de hond ontstaan er in de eierstokken na de loopsheid gele lichamen die ongeveer 9-10 weken lang een bepaald hormoon genaamd progesteron produceren. Deze productie is er altijd, of de hond nu drachtig is of niet. Door dit hormoon, worden er in de melkklieren een ander hormoon geproduceerd, het groeihormoon. Dit groeihormoon komt in de bloedbaan en veroorzaakt insulineresistentie. Dit betekent dat insuline niet meer kan zorgen voor opname van suiker in de cel en het suikerconcentratie in het bloed te hoog wordt, terwijl er in de cellen te weinig glucose of suiker is. Dit proces zorgt dus voor een tijdelijke suikerziekte.

Na een aantal loopsheden kan dit proces zorgen voor het ontstaan van definitieve suikerziekte. Het voorkomen van deze vorm van definitieve suikerziekte hangt sterk af van de leeftijd waarop teven worden gesteriliseerd. Hoe eerder een teef wordt gesteriliseerd. Hoe kleiner de kans op deze vorm van suikerziekte.

Behandeling:

Als er suikerziekte is ontstaan na de loopsheid is de belangrijkste behandeling sterilisatie. Met sterilisatie worden immers de eierstokken weggehaald  en dan valt de hormoonproductie ook weg. De sterilisatie moet snel worden uitgevoerd, binnen 2 weken na het ontstaan van de suikerziekte. In een aantal gevallen herstelt het lichaam zich en verdwijnt de suikerziekte. In de meeste gevallen verdwijnt de suikerziekte niet geheel en moet de patiënt toch met insuline worden behandeld. Toch is sterilisatie aan te raden omdat door de hormoonverdwijning het lichaam gevoeliger wordt voor insuline en er dus minder insuline moet worden gespoten.

Zoals wordt aangeraden, is ook Bodhi gesteriliseerd.

Niet alleen haar eierstokken zijn verwijderd, maar ook haar baarmoeder is verwijderd. Op de eierstokken zijn de gele lichamen, die progesteron produceren, duidelijk zichtbaar. Na de sterilisatie van Bodhi werd haar bloedglucosegehalte gemeten. Dit kan makkelijk worden gemeten door middel van bloed uit het oor. Eigenaren kunnen dit zelf thuis doen. Bodhi’s glucosegehalte na de sterilisatie was 19 mmol/L. Een waarden boven de 15 mmol/L na sterilisatie is te hoog en daarom  kreeg Bodhi 's ochtends en ’s avonds insuline ingespoten in haar nek onder de huid. De hoeveelheid insuline die Bodhi de volgende dagen moest krijgen hing af van haar bloedglucosegehalte. Het instellen van de hoeveelheid insuline die moet worden gegeven, is altijd zoeken en vergt veel geduld en aandacht van de eigenaren en de patiënt. Het ideale bloedglucosegehalte is tussen de 6 en de 8 mmol/L. Dit moet dus worden bereikt met het inspuiten van de juiste hoeveelheid insuline.

Bodhi krijgt nu twee keer per dag insuline en het gaat goed met Bodhi. Zowel wij als de eigenaren hopen dat Bodhi over een tijdje geen insuline meer nodig heeft als haar lichaam zich heeft hersteld.