Hoorn: 0229-265005

De Goorn: 0229-507025

  

Volg ons op

   

Zoeken

Adres & Openingstijden

Kliniek Hoorn


Grote Beer 9
1622 ES Hoorn
Tel: 0229-265005
 
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
09:00-17:00
Zaterdag (op afspraak)
10:00-13:00
Inloopspreekuur:
Maandag t/m vrijdag
09:00-09:30
13:30-14:30
Maandag en woensdag
19:00-20:00
Buiten onze inloopspreekuren werken wij op afspraak.

 


Kliniek De Goorn


Kantbeugel 1
1648 HW De Goorn
Tel: 0229-507025
 
Openingstijden:
Maandag & Woensdag 
08:30-17:00
Dinsdag & Donderdag
10:00-19:00
Vrijdag
08:30-18:00
Op deze vestiging werken wij uitsluitend op afspraak en hebben wij géén inloopspreekuur.
 
Buiten de genoemde openingstijden: bel naar ons telefoonnummer voor vervangende diensten.


Patiënt van de maand Augustus: Jimmy

De patiënt van de maand augustus is Jimmy. Jimmy is een mannelijk zilvervos konijn die bij ons aangeboden werd omdat hij niet lekker was. Hij huppelde minder door zijn ren, hij at niet goed meer sinds de avond ervoor en het leek alsof hij een bolle buik had.

De avond ervoor was Jimmy al iets rustiger dan normaal, er lagen nog wat keutels in het hok en hij knabbelde nog een beetje aan zijn hooi. Maar in de ochtend was er verder niets meer gegeten en waren er ook geen extra keutels meer bijgekomen. Op de praktijk bleek dat Jimmy in shock aan het raken was, zijn temperatuur was te laag, zijn hartje ging te rustig en zijn buikje was inderdaad heel erg bol. In de buik waren grote met gas gevulde darmen te voelen. Bij het bekloppen van de buik en gelijktijdig luisteren konden we het typische geluid horen wat ontstaat wanneer er veel gas in de darmen opgesloten zit.


Deze gasbuik, ook wel trommelzucht of tympanie genoemd, is een levensbedreigende situatie voor konijnen. De darmen van een konijn moeten namelijk altijd in beweging blijven om ervoor te zorgen dat er voldoende voedingsstoffen worden opgenomen. Als de darmen dan opgeblazen raken met gas, kunnen ze niet meer goed hun functie vervullen.


De oorzaak van een gasbuik kan heel divers zijn. Door verkeerde voeding (te veel brokjes of te weinig hooi) krijgen de bacteriën in de darmen te veel voedingsstoffen en gaan ze meer gas produceren. Het kan ook zijn dat er sprake is van een gebitsprobleem, waardoor het konijn minder goed kan eten. Ook kan er een afsluiting zijn van (een deel van) de darmen, waardoor de gassen niet goed verder afgevoerd kunnen worden. En zo zijn er nog wel een aantal verschillende oorzaken op te noemen.


Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is ervoor zorgen het dat konijn niet in shock raakt! Dit doen we door (warme) infusen en goede pijnstilling te geven. Daarnaast moet er ook de hoeveelheid gas uit de darmen verwijderd worden. Afhankelijk van de oorzaak zal de specifieke behandeling natuurlijk wel verschillen. Op de röntgenfoto hiernaast is te zien hoe zo’n gasbuik eruit kan zien.


Gelukkig sloeg bij Jimmy de behandeling al heel snel aan. Zijn buik werd weer soepel, hij begon weer te keutelen en ook viel hij weer aan op zijn brokjes en hooi.